József Attila Könyvtár

2023.09.21. 07:22

„Amíg...” - Ölveczky Gábor grafikus kiállítása nyílt meg Tatabányán

Ölveczky Gábor grafikus kiállítása nyílt meg a József Attila Könyvtárban. A művész szépírásos alkotásaival már számos helyen bemutatkozott, de ezúttal olyan anyaggal készül, melyeket még nem látott a nagyközönség.

Kemma.hu

Ölveczky Gábor kiállítása nyílt meg a József Attila Könyvtárban

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

A tárlatot Kövesdi Mónika művészettörténész ajánlotta a látogatók figyelmébe. 

-Amíg….amíg el nem foszlik a papír és ki nem fakul a tinta -  egészítette ki a kiállítás frappáns címét Kövesdi Mónika. Hozzátette: a művész kalligrafikus képverseivel elsőként évtizedekkel ezelőtt találkozott. Akkor még közel voltak a plakát nyelvéhez és illusztrációhoz. A régi kézírásmintákból kialakított írásképet azonban már ekkor jól használta. 

A kiállítás komplett alkotás. Egymáshoz illő rajzokat látunk és egy privát antológiát. Egyes művek a képzőművészet és az irodalom határán állnak. Az irodalom és a rajz egymást erősíti. Új karakterrel jelenik most meg. Mostani munkáiban is hangsúlyos az anyag, de ez az alap nem elsősorban merített papír, régi anyag, hanem egyszerű fecni, késsel szétvágott jegyzetpapír. A legegyszerűbb hodozóra lejegyzett sorok, sokszor egymásra írva. Ezeken maga az üzenet és megőrzésének gesztusa fontos. A kalligráfia önmagában szép és dekoratív, de az írott szövegek itt képet alkotnak, a művész tipográfiából teremt képet - hangsúlyozta Kövesdi Mónika. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában