Évadzáró

2023.08.31. 11:00

Esztergomi Várszínházban is remekeltek a gyulaiak

A GarázsMacbeth című darabot teljes mértékig saját fejlesztésben hozták létre, amelyet augusztus elején Esztergomban is láthatott a közönség.

Kemma.hu

Ősszel újabb helyszíneken mutathatják be a darabot

Forrás: Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház 60. évada az elmúlt évekhez hasonlóan gazdag, sokszínű, a nézőszámot, a jegyárbevételt, a közönségvéleményeket tekintve pedig még azoknál is sikeresebb volt – tájékoztatott közleményében a teátrum.

A Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete az évadzáró testületi ülésén nívódíjak odaítéléséről döntött, amely a város képviselő-testületének jóváhagyása után válik hivatalossá. Eszerint a Sík Ferenc-díjat Tapasztó Ernő rendező kapja Verebes Ernő Pengetangó című darabjának megrendezéséért. Az önkormányzat által alapított Havasi István-díjat Sipos Imre színművésznek ítélték John Cristopher-Wood GarázsMacbeth című előadásában és Verebes Ernő Pengetangó című előadásában nyújtott kiemelkedő színművészi teljesítményéért. A teátrum által alapított Őze Lajos-díj jutalmazottjára, az eső következtében elmaradt gyulai bemutató miatt, a testület később tesz javaslatot, Molnár Ferenc Egy, kettő, három és Az ibolya című előadás nemzeti színházi bemutatója után.

A közleményben azt írták, a teátrum június 22. és augusztus 16. között 55 programot valósított meg. Öt fesztivált bonyolítottak le, négy bemutatót valósítottak meg, amiből kettő ősbemutató volt. A bemutatók közül hármat koprodukciós partnerekkel közösen (Pengetangó, Egy, kettő, három, Az ibolya), a GarázsMacbeth című darabot pedig teljes mértékig saját fejlesztésben hozták létre. Ezt a darabot egyébként augusztus elején Esztergomba is elhozták. Emellett nagy érdeklődés övezte a színházi olimpia előadásait is.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, néhány hete Esztergomi Várszínház színpadán mutatták be a GarázsMachbeth című darabot, amely a Gyulai Várszínház 60. évadának első saját bemutatója, egyben a thrillerkomédia magyarországi debütálása volt.

A közlemény szerint a nézőszám 14 százalékkal, a jegyárbevétel 16 százalékkal haladta meg a tavalyit. A jubileumi évad újdonsága a háromnapos Free Zenei Fesztivál volt, ahol 13 ingyenes koncertet hallhatott a közönség – írták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában