Bemutatják

2023.07.22. 09:13

Augusztus elején Esztergomba is beparkol a GarázsMachbeth

Néhány hete a várszínpadon mutatták be a GarázsMachbeth című darabot, amely a Gyulai Várszínház 60. évadának első saját bemutatója, egyben a thrillerkomédia magyarországi debütálása volt.

Várvizi Tamás

Ősszel újabb helyszíneken mutathatják be a darabot

Forrás: Gyulai Várszínház

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója a bemutató előtti sajtótájékoztatón elmondta, a produkció „igazi műhelymunkaként” jött létre: Lőkös Ildikó dramaturggal és Árkosi Árpád rendezővel dolgoztak együtt, akik mindketten Gedeon József Amfiteátrum-díjat kaptak az elmúlt években a Szabadtéri Színházak Szövetségétől. 

Hozzátette, a gyulai születésű Kovács Vandának szerettek volna a jubileumi évadra keresni egy darabot: először monodrámára gondoltak, ám azt elvetették, mert nem igazán illik a nyári előadások sorába. Így bukkantak John Cristopher-Wood darabjára, amelyet Farkas Wellmann Éva fordított le.

Árkosi Árpád rendező a sajtótájékoztatón elmondta, több kockázatot is rejt a darab: kétszereplős, így inkább kamaraszínházba illene; ráadásul speciális angol humorral megírt mű. Emellett a színházak szerény anyagi körülményei miatt országosan 

a vágyakat visszafogva kell működni,

ami azonban inspiráló is lehet a művészek számára. Közölte, ő javasolta műfaji meghatározásnak a thrillerkomédiát, hiszen a darab már-már bohózat jellegű, ugyanakkor Shakespeare eredeti Machbeth-je, amely fajsúlyosan része az előadásnak, a mai értelemben vett thrillerelemekben bővelkedik. 

Machbeth a lakótelepen

A történet szerint a kisvárosi házaspárnak elege lesz a tévéshow-kból, és az „igazi” kultúrára kiéhezve elhatározzák, hogy a lakótelepi garázsukban a környékbeli barátoknak maguk fogják előadni Shakespeare Macbeth-jét. Igaz, szerintük a skót dráma kissé régimódian túl van írva, ezért kénytelenek rövidíteni, átírni, a tucatnyi szereplőt pedig ketten életre kelteni. 
Elek Tibor elmondta, a darabot augusztus 5-én az Esztergomi Várszínházban játsszák, és reményeik szerint ősszel újabb helyszíneken mutathatják be. 

Kovács Vanda elmondta, hogy évek óta szeretett volna találkozni a pályáján Lady Machbeth szerepével,

ez most, még ha kicsit más formában is, de sikerült.

Hozzátette, számára a legérdekesebb a szerepben az, hogyan mutassa be azokat a vágyakat, amelyeket Elsie csak Lady Machbeth-ként tud megélni. Sipos Imre „borzasztóan izgalmasnak” nevezte azt a művet, amelyben egyik karakter bőréből a másikba ugorhat, sokféle arcát mutathatja meg, „amire viszonylag kevésszer van alkalma egy színésznek”. Hozzátette, számára az a legizgalmasabb, hogy a profi és a dilettáns színház közti határokat keresse.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában