Színdarab

2023.05.06. 14:35

Kasimir és Karoline várja a színházlátogatókat a tatabányai Jászaiban

A Jászai Mari Színház a közelmúltban mutatta be a Ödön von Horváth Kasimir és Karoline című népszínművét Parti Nagy Lajos fordításában, s a szövegkönyvet Laboda Kornél írta.

Kemma.hu

Jelenetek a Kasimir és Karoline című darabból

Forrás: jaszaiszinhaz.hu

Fehér Balázs Benő rendezte a darabot. Az előadás kapcsán korábban elmondta:

- Rendeztem már a szerző Mesél a bécsi erdő című művét, rokonszenvesnek tartom, hogy Horváth-nál sokszor idilli közegben történnek nagyon fájdalmas és kegyetlen dolgok, ami különös feszültséget teremt. A Kasimir és Karoline 1932-ben játszódik a müncheni Oktoberfest forgatagában, ami valójában egy sörfesztivál, de egyben vidámpark is, ahol hullámvasutazó emberek sikítoznak, fagylalt és vattacukor illata gomolyog a levegőben, közben öreg emberek rontanak meg fiatal lányokat, és szerelmek mennek tönkre. Horváth remekül keveri a társadalmi anomáliákat és azok hatását az emberi kapcsolatokra, teszi mindezt úgy, hogy amit elmond, soha nem száraz. Az első világháború és a nagy gazdasági világválság után vagyunk, Kasimir elveszíti a munkáját, aminek következménye az a kisebbségi érzés, ami okán gyanakodni kezd, ha nincs pénze, nem is lehet elég érdekes a szerelme, Karoline számára. És ahogy ez már lenni szokott, félreérthető félmondatok hangzanak el és szépen elcsúsznak egymás mellett.

Láthatóvá teszi a buta, undok arcokat

Ödön Von Horváth kíméletlen harcba kezd a hazugsággal szemben ebben a darabjában is. Írói tevékenységének fő célja a negédes áligazságok maszkjainak letépése szereplőiről, hogy láthatóvá tegye undok, gonoszságtól eltorzult, buta arcukat. Gelleresen, elegáns fifikával beszél az őt mindig foglalkoztató, eleve elvetéltetésre ítéltetett szerelemről, a társadalom diszkrepanciáiról. Egyszóval minden benne van, ami fontos, amiért érdemes színházba menni.

Ödön von Horváth műveinek bravúros dramaturgiája, struktúrája, tartalma rendkívül vonzó – vallja a rendező. A darab 117 rövidebb-hosszabb nagyon gyorsan változó jelenetből áll, a történetet az író sok pici részre darabolja, olyan, mint egy mozaik. Egy ideig követjük az egyik főszereplő útját, aztán egy életkép következik, majd a másik főszereplővel folytatódik a történet.

-Napjainkban mi is egy gazdasági világválság kellős közepén, ráadásul egy világjárvány után vagyunk, háború van a közelünkben, a társadalom nagy része szembesül az anyagi kiszolgáltatottsággal. Nem sok magyarázatra szorul Kasimir és Karoline szomorú története, amelyben végig jelen van a borzalmas reménytelenség – mondta a rendező.

A Kasimir és Karoline című darabot legközelebb május 31-én, szerdán 15 órakor láthatja a Jászai Mari Színház közönsége. Júniusban 2-án, pénteken; 3-án, szombaton; és 10-én, szombaton 19 órakor; valamint 9-én, pénteken 15 órakor lesz látható az előadás.

 

 

 

Címkék#premier

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában