világnap

2021.04.02. 17:01

Autista fiatalok alkotásaiból nyílt kiállítás Tatabányán

A munkákon keresztül az autista gyermekeket nevelő családok életébe pillanthatunk be.

Kemma.hu

Szerdán már többen megtekintették a kiállítást az Árpád téren

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

Negyedik éve ragyog kéken a város felett a Turul Emlékmű április 2-án. Az akkor alakult Kék Madár Szülőklub kezdeményezte, hogy a megyeközpont is csatlakozzon e világméretű kampányhoz, amely az autizmussal élőkre és családjaikra irányítja a figyelmet.

Később már programokat is szerveztek, amelyeket tavaly elsodort a járvány. Az idén ezért szabadtéri eseményekre és online fórumokra fókuszáltak a szervezők. A sorozat egyik legkiemelkedőbb eseménye az Árpád téren megnyílt kiállítás.

Sugár Gabriella, a szülőklub egyik alapítója elmondta: az óriástablók a Kék Madár tevékenysége mellett néhány autizmussal élő fiatal gondolatvilágába is bepillantást nyújtanak és nehézségeik mellett szuperképességeikre is rávilágítanak.

Szerdán már többen megtekintették a kiállítást az Árpád téren
Fotó: S. G. / 24 Óra

A szülőklub által meghirdetett rajzpályázatra jelentkezők közül hét ifjú és egy édesanya alkotásai, írásai kerültek ki a tablókra. A legifjabb óvodás, a legidősebb harmincegy éves. Különleges rajzaik egyszerre bámulatosak és megdöbbentőek.

– Élvezetes volt a kiállítási anyag összeállítása – mondta Dallos István fotóművész. – Jó anyag, mert megmutatkoznak a gyerekek, a családok, így válik személyessé: arcokat, mosolygós gyerekeket látunk a fotók, rajzok mellett.

A tablókon részletek láthatók az Autisták Országos Szövetsége által összeállított és az Autista Majorságok Hálózatát bemutató fotótárlat anyagából is. A fotókat Dallos István, valamint Komka Péter, az MTI/MTVA többszörös különdíjas fotóriportere készítette. A sok információt közlő, szemléletformáló tablókat áprilisban tekinthetik meg a város központjában a járókelők.

A tatabányai világnapi események között szerepel több online fórum, beszélgetést hallhatnak az Autista Vagyok YouTube-csatorna működtetőivel, és a Szeretethez nem kellenek szavak című kötet szerzőjével. Részletek a szülőklub közösségi oldalán. A projektet az önkormányzat mellett a Tatabányai Helyi Közösség pályázata támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában