elismerés

2020.09.07. 14:05

Bujtor István-díjat kapott a tehetséges szomódi operatőr rövidfilmje

Balatonszemesen rendezték a közelmúltban a 11. Bujtor István Filmfesztivált, ahol Barna Máté és csapata Tinnitus című kisfilmje lett a legjobb karanténfilm.

Krupánszki Máté

Forrás: Beküldött

Fotó: Buzas Norbert

Újabb sikert ért el a Tinnitus című filmjével a 23 éves szomódi operatőr, Barna Máté és csapata. A poszt-apokaliptikus világban játszódó 33 perces rövidfilm, amelyet Hász Áron és Honti Arián rendezett, egy egyetemi vizsgafeladatként készült és azóta több sikert is elért. Többek között az Arany Blende előzetes versenyen került be a legjobbak közé. Most az alkotást Balatonszemesen, a 11. Bujtor István Filmfesztiválon díjazták.

A fesztiválon igazi díjeső zúdult a filmesekre, ugyanis 39 díjat osztottak ki. Elismerték a legjobb rendezést, a színészi játékokat, az operatőri és az utómunkát, a legjobb forgatókönyvet és magukat a filmeket is. A zsűri pedig a Tinnitust sem hagyta ki a díjazásból. Igaz más kategóriában nyert, mint amiben nevezték.

– Eredetileg fikciós rövid és egész estés játékfilm kategóriában neveztük a filmet, de aztán vélhetően a cselekmény karanténközpontú témája miatt a zsűri döntésére átkerült a karanténfilm kategóriába, ahol 16 film csapott össze a Bujtor István-díjért, amelyet sikerült is bezsebelni – mesélte az operatőr.

A film átsorolásával kapcsolatban a szomódi fiatal elmondta: szerinte azért történhetett, mert a karakterek által átélt bunkerszituáció bizonyos elemeiben kifejezetten hasonlít a koronavírus miatt létrejött karanténra. Lényegében mindkettő arról szólt, hogy emberek az egészségük védelme érdekében egyedül, vagy kisebb csoportokban bezárkóznak. A film elismerésre méltó érdemei mellett valószínűleg ez a váratlan aktualitás is közre játszott a sikerben.

A díjra az alkotók egyáltalán nem számítottak. Hatalmas öröm töltötte el a csapatot, amikor kiderült, hogy alkotásuk a karanténfilmek kategóriájának győztese lett. A váratlan meglepetés kissé kellemetlen szituációt is szült Máté elmondása szerint.

– Nem számítottunk a díjra, olyannyira, hogy a film rendezőpárosából egyikük sem jelent meg az átadón. Ebből született is egy kissé kellemetlen szituáció, amikor bemondták a film címét és senki nem vette át a díjat. Összességében azt gondolom ez egy jó leckével szolgált, hogy bármilyen esélytelennek is tűnünk, mindig illik megjelenni egy díjátadón – jegyezte meg mosolyogva a fiatal operatőr.

Máté szerint a fesztivál és a díj rangját jól jelzi, hogy olyan elismert alkotók nevezték munkájukat, mint például Deák Kristóf. Az utóbbi 1-2 év legjobb magyar alkotásai közül több is szerepelt a fesztiválon, így nem is kérdés, hogy mekkora elismerésnek számít a Bujtor István-díj bezsebelése.

A tehetséges operatőr már fiatalon is szép sikereket könyvelhet el (Fotó: Beküldés)

Ahogy arról már írtunk, Máté operatőrként az Agapé című rövidfilm elkészítésében is nagy szerepet vállalt, ahol Gryllus Dorkával is együtt dolgozhatott. A film pedig nemzetközi sikert is elért, hiszen kétezer alkotás közül a Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation szekciójába is bekerült. Mátét arról is kérdeztük, hogy mik a legfrissebb hírek a fesztivállal kapcsolatban.

– Sajnos még mindig nincs semmilyen friss információnk, viszont a Franciaországból érkező járványügyi hírek elég aggasztóak. Természetesen azért reménykedünk a legjobbakban. Ha lesz fesztivál, mi biztosan ott leszünk – bizakodott az operatőr.

Tinnitus

A Tinnitus egy 33 perces poszt-apokaliptikus világban játszódó sci-fi rövidfilm. A film cselekménye egy fiatal párról szól, akik egy semmiből megjelenő furcsa hang elől kénytelenek a földalatti hang-tompított óvóhelyükre menekülni. A nő inkább otthont próbál teremteni, míg a férfi megszállottan kutatja a földszíni élet bizonyítékait, az egyre drasztikusabb Tinnitus-viharok között, míg végül a feszültségek a tetőfokra hágnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában