érdekes kiállítás

2018.09.28. 14:22

A stresszelmélet komáromi felfedezőjéről nyílt kiállítás Komáromban

Számos érdekességet tár fel a Selye János, vegyész, belgyógyász, endikrológus munkásságáról nyitott időszaki tárlat a Komáromi Klapka György Múzeumban.

Hajnal Dóra

Fotó: 24 Óra

Az izgalom biológiája című tárlat előéletét tekintve is a Duna Menti Múzeumhoz kötődik, ahol tavaly, Selye János születésének 110. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt. Ehhez az anyaghoz tett hozzá a dél-komáromi Klapka-múzeum azokból a tárgyakból, amelyek még a néhai múzeumalapító Kecskés László kezdeményezése okán kerültek az intézménybe. Így volt látható például vizsgálószemüvege, kiadott könyveinek sora, saját kezűleg gépelt magyarázószövegei és a múzeumnak küldött fotói.

Selye János kutatóorvos és Kecskés László iskolatársak voltak az észak-komáromi bencés gimnáziumban. Selye János harmadik felesége egykoron személyesen is járt az észak-komáromi múzeumban, és szorgalmazta az emlékkiállítás létrehozását. Dr. Csütörtöky József, a Duna Menti Múzeum igazgatója nem feledte a régmúltban megszületett ötletet, így két évtizede hozzálátott egy emlékszoba kialakításához, de igazán tavaly a jubileumi emlékkiállítással ért révbe.

Tavaly a Semmelweis Orvostörténeti Múzeummal karöltve a Selye Egyetemen is nyílt egy emlékszoba. Ennek okán mesélt a látogatóknak dr. Szabó Katalin, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum munkatársa Selye János stresszelméletéről, és annak világot bejárt útjáról.

Selye János bár Bécsben született, de iskoláit Komáromban végezte. Édesapja magyar, édesanyja osztrák volt, de valójában akkor vált igazán több nemzet fiává, amikor tizenegy éves korában a monarchia összeomlott és Komárom felét elcsatolták, ő pedig egy második kétnemzetiségű országba került.

Selye János mindig is büszke volt arra, hogy komáromi, ennyi év távlatából most a komáromiak büszkék, hogy annak vallotta magát. Pedig tevékenykedett Prágában, Párizsban és Montrealban is, ahol világhírnevet szerzett. Nemcsak a stresszelmélet okán, hiszen tudományos munkája során a rák-, szív- és hormonbetegségeket is kutatta, kísérleteivel dokumentálta. Több mint negyven tudományos könyvet adott ki, mintegy 1700 szakcikket is publikált, könyveiből egy japán fordítás is látható az egyik vitrinben. Nobel-díjra tíz alkalommal jelölték, de egyszer sem kapta meg. A kiállítás november 25-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában