házi praktika

2017.07.13. 17:20

Fűben-fában orvosság: mit tenne a nagyi?

Hiába a sokféle gyógyszer, kenőcs, tabletta, néha bizony mégis a régi, jól bevált módszerekhez fordulunk, amiket még az édesanyánk, nagymamánk vagy akár a dédanyánk hagyományozott ránk. Összeszedtünk tíz olyan házi praktikát, amit a legtöbben ismerünk, sőt használunk is.

Sz. Sz.

Forrás: Shutterstock

1) Mézes tea

Minden felsőlégúti megbetegedés ellenszere. Nincs olyan vírus vagy baktérium, ami túlélné a meleg, édes, lehetőleg gyógynövénytől illatozó zuhatagot. (Utóbbi nincs kőbe vésve, ha csak mezei fekete teánk van, azzal is működik, a lényeg a titkos összetevő: a méz – a méhészek egybehangzóan állítják, hogy 60 fok felett az értékes ásványi anyagok nagy része hatását veszti, így érdemes megvárni, míg kicsit hűl a teánk.)

A folyékony arany

2) Fokhagyma

Fűben-fában orvosság. A fokhagyma szintén sokoldalú csodaszer, és bizony nincs apelláta, mit sem érnek az ellenvetések, miszerint kellemetlen lesz az ember lehelete, hagymaszagú a verítéke még napok múltán is, ráadásul csíp, mar, megríkat: ha a mama azt mondja, akkor bizony el kell rágni azt a gerezdet.

3) Palacsinta

A nagyi-patika non plus ultrája. Ha még nem beteg, csak olyan sápadt, sovány, „rosszránézni”, akkor is segít. Ha már minden más kudarcot vallott, és a kis beteg még mindig az ágyat nyomja, akkor is segít. Ha már jobban van, és virgoncan ugrál az ágy tetején, akkor is segít. A szülő pedig annyira nem tiltakozik, mert reform étkezés ide vagy oda, bizony egy békebeli ízes, túrós vagy kakaós palacsintának még ő sem tud ellenállni – ártani pedig a kis betegnek sem árt.

Tekerve az igazi

4) Sál

Ez leginkább a téli gyógyrepertoár része, de akkor aztán untig ismételt: minden betegségre jó, és minden betegséget meg lehetett volna előzni vele. Minél hosszabb, vastagabb és színesebb, annál jobb. Ha pedig a nagyi köti, akkor jó csak igazán.

5) Kamilla

A teák királynője. Ráadásul gyulladáscsökkentőként nemcsak inni, de öblíteni, borogatni is lehet vele.

A gyulladt szemet is nyugtatja

6) Hagymatea

Ez is egy igazi „antikvitás”: a vöröshagyma héját leforrázzuk, majd kis ideig állni hagyjuk, és kész is a „házi köptető”.

Mindenki másképp csinálja

Van, aki a pirított cukros vízre esküszik köhögés esetén, nálunk pedig a két nagyanyai módszer kombinációja dívik: a megpirított cukorra vizet öntök, megvárom, míg bugyok, majd ezze forrázom le a hagymahéjat.

 

 

7) Húsleves

Újabb folyékony elixír. A hosszan főzött, zöldségekkel dúsított húsleves univerzális orvosság: segít, ha lázas vagy, ha fáj a torkod, megfáztál vagy influenza gyötör, de a különféle gyomorbántalmakat is gyógyítja. (Arra most nem térnék ki, mi van akkor, ha a kisunoka ki nem állhatja a leveseket, pláne a húslevest, így a nagymama kénytelen minden alkalommal különféle cseleket bevetni. Én, szülő pedig már rájöttem: jobb, ha ezt a meccset a kispadról figyelem.)

Akkor a legfinomabb, ha többféle húsból főzzük

8) Cigarettapapír

Víz, jód, cigipapír, és kész is van a sebgyógyulást gyorsító kötszerünk.

9) Pálinka

Ez a 18-as karikás módszer a palacsinta felnőtt változata: fertőtlenít, nyugtatja a gyomrot, meghozza az étvágyat és amúgy is: magyar ember tudja, hogy ami vérzik, arra „leukoplaszt”, minden másra pálinka való.

Eredetét tekintve a pálinka is gyümölcs

10) Fülzsír

Csak igazán bevállalósaknak ajánljuk a herpesz ily módon való kezelését. Állítólag használ. Én nem próbáltam (de tényleg!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában