Hazatalált

2024.05.23. 12:37

Híres festmény másolata érkezett Kisbérre

Nem mindennapi alkotás került „Bakonyalja fővárosába”. A festmény a kisbéri ménest ábrázolja.

Kemma.hu

Lotz Károly német származású magyar festőművész, A kisbéri ménes című festményének másolata megérkezett Kisbérre. Az alkotás Ménes néven is ismert. Eredetileg a művet a kisbéri ménesbe szánták, de Sissi közbenjárásával a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába került. Sinkovicz Zoltán polgármester felfigyelt erre az alkotásra, és kezdeményezte ennek reprodukcióját, amelyet a Városháza dísztermében állítottak ki, a szállításban az Ilvito Transz Kft. segített. Hamarosan pedig az érdeklődők számára is megtekinthető lesz.

A kisbéri ménes című festmény másolata Kisbérre került
A kisbéri ménes című festmény másolata Kisbérre került
Fotó: facebook/Sinkovicz Zoltán

Februárban került vissza Lotz Károly elfeledett festménye a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába. Restaurálást követően eredeti helyére akasztották az alkotást, amely évtizedeken át a Magyar Nemzeti Galéria raktárában lapult.

A festmény útja

Lotz Károly a képet 1880-ban festette állami megrendelésre. Az elkészült képet Lotz az Országos Képzőművészeti Társulat 1881. tavaszi tárlatán mutatta be a Műcsarnokban, ahol hatalmas sikert aratott. A kép történetét bemutató tabló szerint a festmény vélhetően az 1930-as években került a kastélyból a Budai Palotába. A II. világháború során megsérült a kép, majd a Magyar Nemzeti Galéria raktárába került feltekert állapotban, vakkeret és díszkeret nélkül. 2018 elején sikerült beazonosítaniuk a szakembereknek.

A Képzőművészeti Szemle 1880 októberi számában így írtak a festményről:

A képen mintegy ötven ló alakja látható, s ezek érdekes csoportosításában a mester nagy rajzolási és mintázási ereje hatalmasan nyilvánul. A szebbnél szebb csikók anya-kancák és csődörök tömege a legváltozatosabb látványt nyújtja

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában