Alapkiképzés

2024.04.09. 06:45

Harcolni mentek a tatai tüzérek

Frontális támadásokat gyakoroltak a katonák a szomódi gyakorlótéren. Az újonc tüzéreknek az alapkiképzésük hetedik hetében tartottak harcászati foglalkozást.

Kemma.hu

Több mint ötszáz újonc vonult be február közepén a tatai dandárba. A 10 hetes alapkiképzés után a tatai dandár katonái tüzérségi beosztást fognak kapni. Az alapkiképzésük hetedik hetében harcászati foglalkozáson vettek részt a PzH 2000 önjáró löveg leendő kezelői a tatai gyakorlótéren, március 26-án. A gyakorlat során az újonc tüzérek raj és szakasz szinten hajtottak végre frontális támadásokat. A látványos gyakorlatról a MH Klapka György 1. Páncélosdandár közösségi oldalán osztottak meg egy videót

Frontális támadásokat gyakoroltak a leendő tüzérek a szomódi gyakorlótéren. Az újoncoknak az alapkiképzésük hetedik hetében tartottak harcászati foglalkozást.
Az újonc tüzéreknek harcászati foglalkozást tartottak az alapkiképzésük hetedik hetében. 
Fotó: Vasadi Zoltan Istvan / Forrás: Klapka György 1. Páncélosdandár

Simon Krisztián, a PZH Alapkiképzés 1. századának közkatonája a videóban elmondta, hogy az eddigi felkészítés során sok elméleti képzést, illetve alaki foglalkozást tartottak nekik. De volt harcászat, terepgyakorlat, éleslövészet, gránátdobás is. 

A támadásokat gyakorolták a tüzérek

– A mostani foglalkozáson harcászkodni fogunk, illetve frontális támadásokat gyakoroltunk raj illetve szakasz alakzatban –  magyarázta az újonc. 
Lázár Zoltán, hadnagy, a katonák szakaszparancsnoka elmondta, hogy egy biztosított menetet hajtottak végre az újoncok, illetve egy járőrbázist foglaltak el. 

– Elméletben leoktattuk a támadás formáit, amit a gyakorlatban végighajtottak. A hetedik hét végére érik el a kiképzésben azt a szintet, hogy egy biztosított menetet, illetve egy támadást végre tudnak hajtani. Úgy lett felépítve a kiképzés tervük, hogy először tanulják meg a mozgásmódot terepen, utána védelem, védelmi harc megvívása, most pedig a támadás, mert az a legkomplexebb és az igényli a legnagyobb vezetést – magyarázta a szakaszparancsnok. 

Az újonc tüzérek képzését a Kemma.hu is végig követi. Több érdekesebb gyakorlaton is sikerült lencsevégre kapnunk, hogy milyen feladatokat kell megtanulniuk és kiállniuk, hogy tüzérek lehessenek. A katonáknak nemrég egy harctéri tüzek elleni kiképzésen, tűzakadálypálya-foglalkozáson vettek részt a Magyar Honvédség Ócsai Kiképző Bázisán. A nap során négy különböző feladatot kellett teljesíteniük, többek közt könnygázzal és a tűzzel is meg kellett küzdeniük. Közben mellettük ropogtak a vaktöltényes gépkarabélyok, kiképzőik pedig kiabálva utasították őket, ezzel is fokozva a helyzetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában