Harctéri kiképzés

2024.04.03. 13:55

A tűz sem akadály a tatai újoncoknak

Még a tűz sem lehet akadály, vagy rettentheti el a tatai katonákat. Az újonc tüzérek a harctéri tüzek elleni kiképzésen vettek részt, ahol félelemnek nem volt helye.

Goletz-DeáK Viktória

Végre valóra válhatott az MH. Klapka György 1. Páncélosdandárba jelentkező újonc tüzérek álma a Magyar Honvédség Ócsai Kiképző Bázisán. A katonák az alapkiképzés hatodik hetében kipróbálhatták, hogy milyen is egy igazi harci helyzet. Ami egykor csak gyerekkori játék volt, azt most élesben is megtapasztalhatták. Azonban ez egyáltalán nem volt játék, egy pillanat késlekedés, vagy egy apró figyelmetlenség is emberéletet követelhet. Az egész napos megfeszített kiképzés célja, hogy a katonákat felkészítse egy valós támadásra. Bár a gáztól könnyezve, a portól, és a füsttől maszatos arccal, de a nap végén is mosolyogva mondták a katonák, hogy imádták a kiképzés minden egyes percét. Ők erre vállalkoztak, erre tették fel az életüket. Ők katonák akarnak lenni.

Még a tűz sem lehet akadály, vagy rettentheti el a tatai katonákat. Az újonc tüzérek a harctéri tüzek elleni kiképzésen vettek részt, ahol félelemnek nem volt helye.
Az újonc tüzéreknek az "aknára futott" teherautóból is menekülniük kellett 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A Kemma.hu stábja elkísérte a tatai dandár újonc tüzéreit a speciális kiképzésre, ahol az emberi teljesítőképesség és kitartásuk határait feszegették. A bázison négy különböző feladatot kellett teljesíteniük, többek közt könnygázzal és a tűzzel is meg kellett küzdeniük. Közben mellettük ropogtak a vaktöltényes gépkarabélyok, kiképzőik pedig kiabálva utasították őket, ezzel is fokozva a helyzetet.

A tüzet is legyőzték az újonc tüzérek 

Mészáros Zalán százados, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred állományából a helyszínen elmondta, hogy az újoncok harctéri tüzek elleni kiképzésen, tűzakadálypálya-foglalkozáson vettek részt az ócsai bázison.

– A kiképzés célja, hogy a katonák megtanulják túlélni a harctéri tüzeket és a gyújtófegyverek hatásait, a gázsátorban megismerkedjenek a védőfelszerelések működésével, azok használatával, illetve korlátaival. Amikor ezeket már elsajátították, akkor a nap zárásaként egy komplex feladatot kellett teljesíteniük. Védőfelszerelésben, gázálarcban végig kellett menniük az égő akadálypályán, különböző oltásokat kellett végrehajtaniuk, miközben sebesültet cipeltek – magyarázta a százados, aki azt is elmondta, hogyan zajlott az égő harckocsik oltása.

Még a tűz sem lehet akadály, vagy rettentheti el a tatai katonákat. Az újonc tüzérek a harctéri tüzek elleni kiképzésen vettek részt, ahol félelemnek nem volt helye.
Félelemnek, vagy késlekedésnek nem volt helye a kiképzésen
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

– A katonák beszálltak a harcjárműmakettbe, vagy felszálltak a teherautó platójára, amit bekentünk napalmmal, majd meggyújtottuk, ezzel szimuláljuk a kilőtt járművet. Az újoncoknak ki kellett szállnia az égő járművekből, leellenőrizni a létszámot, majd elkezdték oltani a járművet poroltóval, vagy porral, földdel, ami a kezük ügyében volt – magyarázta a kiképző. A harcárokban azonban még ennél is nehezebb feladat várt a katonákra.

– A harcároknál azt tanulták meg az újoncok, hogyan kell egy tüzérségi tűz által rombolt harcárokban a védekező pozíciót felvenni, a tüzeket eloltani és várni az ellenséges támadást. Mindezt rövid idő alatt, miközben a sérülteket is el kell látniuk – sorolta a feladat összetettségét a százados. Lele Gergő hadnagy, az 1. Alapkiképző század századparancsnok-helyettese pont a harcároknál készítette fel a feladatra az újoncokat. Közben elmondta, hogy már az újoncok alapkiképzésük hatodik heténél tartanak, ahol már több a gyakorlati képzés, mint az elmélet.

– Négy hét van hátra az alapkiképzésből. A gyakorlatorientált feladatok sokkal több kihívást jelentenek, magasabb stresszhelyzetben kell bizonyítaniuk a katonáknak. Itt már csak tényleg azok az újoncok vannak, akik a katonaságot szeretnék hivatásuknak – szögezte le a hadnagy. A nap végére már kellően elfáradtak a katonák, azonban pihenésre nem maradt sok idő. Ugyanis kezdődött a már korábban említett komplex feladat. A 23 éves szomódi Dományi Marcell közkatona – miközben az utolsó feladat után még próbált levegőhöz jutni – elmondta, nagyon várta ezt a kiképzést és örül, hogy sikeresen teljesítette. Egyébként Marcell édesapja 25 évig volt katona, így régi vágya volt, hogy ő is a tatai laktanya kötelékéhez tartozzon.

Még a tűz sem lehet akadály, vagy rettentheti el a tatai katonákat. Az újonc tüzérek a harctéri tüzek elleni kiképzésen vettek részt, ahol félelemnek nem volt helye.
A harcárokban "megsérült" bajtársokat sem hagyták hátra
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Nehéz, de igazi élmény

A szomódi újonc szerint a lövészárok volt a legnehezebb feladat Ócsán.

– Ránk gyújtották a lövészárkot és életszerű volt nagyon a helyzet, mert közben a kiképzők vaktölténnyel lőttek és így olyan hatása volt, mintha tényleg élesben menne. Valamint eljátszottuk, hogy mi van, ha sérült van és menteni kell. Így szerintem fizikailag is ez volt a legnehezebb, de egyben szerintem a legizgalmasabb is – mondta Marcell. A fiatal újonc elmondta, hogy az utolsó feladatot négyen hajtották végre és folyamatosan biztosítaniuk kellett egymást.

– Az első ember elindult az első akadályon, majd biztosított, addig a többi három biztosított az első helyszínen és így mentünk végig tovább. Először két égő fal között kellett átmennünk, utána égő gerendák között kellett átugrálni, majd egy égő fal ablakán átmászni. Ezután ketten a harcjárművet oltották el, ketten meg az égő bajtársunkat, akit négyen fel kellett utána cipelnünk a dombon, majd visszahozni, és végül elfutottunk a lövészárkokig – mutatta a feladatokat Marcell.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában