B3

2024.03.02. 07:18

Hazavágja a szívet az egyre népszerűbb vitamin? Minden, amit a B3-ról tudni érdemes

Mindenkinek fontos az egészsége. Fontos azonban figyelni arra is, miből, mennyit viszünk be a szervezetünkbe. Egy új kutatás szerint például a B3 vitamin túlzásba vitt szedése káros hatással lehet a szív- és érrendszerre.

Kemma.hu

Bár a B3 vitamin (vagy niacin) segít a a koleszterin és a zsírok szintézisében, a DNS létrehozásában és javításában, segíti a tápanayagok energiává alakulását és több mint 400 enzim működéséhez elengedhetetlen, egy új kutatás szerint érdemes odafigyelni a szedésére, az ugyanis káros hatással lehet az egészségre.

Egyre népszerűbb a B3 vitamin, túlzott bevitele azonban káros hatással lehet a szví- és érrendszerre egy új kutatás szerint.
Egy új kutatás összefüggést talált a túlzásba vitt B3 vitamin lebontásakor a szervezetben keletkező anyag jelenléte, valamint az infarktusok és agyvérzések előfordulási aránya között
Fotó: CeltStudio / Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Mint azt az Origo írja, Dr. Stanley Hazen, a Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője szerint az átlagembernek kerülniük kellene a niacintartalmú táplálékkiegészítőket, mivel okuk van feltételezni, hogy 

a túl sok B3-vitamin szedése potenciálisan a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának fokozott kockázatához vezethet.

 Dr. Hazen kutatása szerint az Egyesült Államokban négy felnőtt közül egynek általában magasabb a niacinszintje az ajánlottnál.Az ajánlott napi bevitel a férfiaknál 16, a nőknél 14 milligramm egyébként. A B3 a húsokban, halakban, diófélében, dúsított gabona- és kenyérfélékben, tejben, barna rizsben természetesen mdon is jelen van, de B3-tartalmi készítményeket szoktak javasolni az orvosok akkor is, ha nem megfelelő valakinek a koleszterinszintje például. 

Mi történik, ha túl sok a B3 vitamin?

Gond nem is ezzel van. Inkább a B3-tartalmú táplálékkiegészítőkkel. És bizony a niacin-tartalmú készítmények egyre népszerűbbek, egyes kutatók szerint ugyanis öregedésgátló hatásuk van. Hazen és munkatársai azonban másra hívták fel a figyelmet bő hároméves kutatásuk után. 2331 amerikai és 832 európai felnőttől vettek vért, azokban metabolitokat (az anyagcsere-folyamatok, például az emésztés melléktermékeit) kerestek, majd három éven át nyomon követték az úgynevezett kardiológiai eseményeket a résztvevőknél. 

Azoknál, akiknél a 4PY-szint emelkedett volt, 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel következett be infarktus vagy agyvérzés, mint azoknál, akiknél ez az anyagcseretermék-szint normál értéket mutatott. A 4PY azért kiemelten fontos, mert ez a vegyület csak akkor keletkezik a szervezet, ha a felesleges B3-vitamin kell lebontani. Emellett rágcsálókban érgyulladést is előidézett kísérletekben. 

A közelmúltban a vitaminokról tatabányai patikussal is beszélgettünk. Fekete Ildikó, a Levendula Gyógyszertár vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a világjárvány idején sokkal keresettebb volt a C- és a D-vitamin, akkor nagyon nagy mennyiség fogyott belőle akár egy hét alatt. Mára megváltozott a helyzet, egyre inkább visszatérnek a vásárlók a multivitaminokhoz.  

Mit tud a B3?

Az Egészségvonal leírása szerint a B3-vitamin vagy niacin a vízben oldódó B-vitaminok közé tartozik. A szervezetbe élelmiszerekkel vihető be, de az egészséges bélflóra baktériumai is előállítják, ha az ehhez szükséges anyagok rendelkezésre állnak. Szerepe több folyamat támogatásában létfontosságú, az egyik legfontosabb ezek közül a koleszterinszint kedvező befolyásolása.

A túladagolása akkor fordul elő inkább, ha nagy mennyiségben, hosszú távon, étrendkiegészítőkkel visszük be a szervezetbe. Ennek jellemző tünete az arcon, mellkason, karokon jelentkező viszkető vörös foltok, amelyeket szapora szívverés és szédülés kísérhet. Túladagolás esetén hasfájás, hasmenés, hányás is előfordulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában