Csontváz tárgyakkal

2024.03.02. 11:15

Dózsakerti ásatások: évezredek emlékeiből nyílt kiállítás a Tatabányai Múzeumban

A legutóbbi tatabányai feltárások nyomán felbukkant régészeti leletek egy részéből nyílt kiállítás a Tatabányai Múzeumban. A Szkíták, germánok, magyarok című tárlat a dózsakerti ásatások során feltárt leleteket mutatja be. Fellelhető a tárlaton többek között a 10. századtól keltezhető falu temetője, egy Árpád- és középkori település néhány objektuma is.

Kemma.hu

Nagy érdeklődés mellett nyitották meg a kiállítást, amely Tatabánya történetébe enged bepillantást. Pál Gabriella, az intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket, akik között voltak olyanok, akik önkéntesként segítettek a dózsakerti ásatások helyszínén. Ilyen volt Vejtey Miklós önkormányzati képviselő, aki már a megnyitó előtt boldogan mutatta azokat a tárgyakat, amelyeket évezredes pihenés után a felszínre segített. 

Vejtey Miklós büszkén mutatta az első leletet, amelyet meglelt a dózsakerti ásatások helyszínén, egy díszes kis csészét
Vejtey Miklós büszkén mutatta az első leletet, amelyet meglelt a dózsakerti ásatások helyszínén, egy díszes kis csészét
Fotó: V. B.  / Forrás: 24 Óra

Pál Gabriella röviden ismertette a Dózsakerti ásatások menetét. Kiemelte Homola István nevét is, aki figyelve a beruházások menetét több régészeti lelőhelyet jelentett be. Évtizedekkel ezelőtt, 1976-ban kora vaskori temető részletét tárták fel ebben a városrészben. A feltárások szenzációs eredményekkel zárultak. A munka során szinte minden régészeti korszak emlékanyaga előkerült, s egy avar település részlete mellett a Dunántúl addig ismert legjelentősebb 10. századi településrészlete is. Később itt kirajzolódott a honfoglalás kori falu szerkezete, előkerültek a korai és késő bronzkori település maradványai, kelta falu házalapjai és gödrei, tovább gyarapodott a legkorábbi, újkőkori falu és a rézkori telep emlékanyaga is. 

Bizonyos területeken csak régészeti megfigyelés mellett lehet földmunkát végezni, így az Által-ér és a Galla-patak összefolyása közötti dombhát nyugati oldalán lévő építkezést is folyamatosan figyelemmel kísérték. Kisné Cseh Julianna, az intézmény régész-főmúzeológusa és Pál Gabriella feltárása itt is eredményeket hozott. 

A 2021-től folyó építkezéseken zajló sikeres feltérásokról árulkodott a sok tabló, amely a fontosabb állomásokat mutatja meg. A gazdag leletegyüttes már restaurált anyagait pedig vitrinekben állították ki. 

Vejtey Miklós lelkesen beszélt az élményekről. Az önkormányzati képviselő napokon keresztül vett részt az ásatásokban. Elsőként egy kis csészét talált, amelyből több nem is került elő. Ezt követően pedig egy hatalmas feltehetően torzított fejű, nagy termetű csontvázat. Kiemelte: hatalmas élmény volt számára, hogy részt vehetett az ásatásokon. 

Gazdag leletanyag a dózsakerti ásatásokból

A területről előkerült a vaskori temető településének részlete rendkívül gazdag leletanyaggal, köztük egy szkíta hatást/készítést mutató igen ritka csontfaragvánnyal, valamint a 10. századtól keltezhető falu temetője mellett egy Árpád- és középkori település néhány objektumával. A feltáráson részt vevő munkatársakat, barátokat és önkénteseket, és a Facebook-bejegyzéseink alapján a munka menetét követő közönséget is legjobban érdekelte, az a felszínre került germán temetőrészlet volt. Annak ellenére, hogy egy sír kivétel a többit kirabolták, a régióban ez példátlan gazdag leletanyaggal büszkélkedhet.

Pál Gabriella kiemelte: a kiállítással egyrészt tisztelegni szeretnének elődeink előtt, a rideg időjárás ellenére is a munkát vállaló munkatársaik és önkénteseik előtt, s nem utolsó sorban a város lakói előtt, akik közül sokan figyelemmel kísérték a munkájukat, sőt, meg is látogatták őket, s néhányan még a fizikai munkát is felvállalták a feltárás során.

A kiállítást és az ásatás folyamatát bemutató tablókat október 5-éig lehet megtekinteni a Tatabányai Múzeumban

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában