2024.03.07. 11:55
Egy napra bárkiből lehetett böllér
Böllér és szakács is lehetett egy napra, aki ellátogatott a bokodi tájház udvarára a napokban. Ugyanis disznóvágás volt, délutánra már alig maradt a hatalmas sertés húsából.
Bár esőt ígértek aznapra, a bokodi önkormányzatnak köszönhetően mégis megtartották a hagyományos programot. Milyen jól tették, hiszen a szitáló eső ellenére is szép számmal érkeztek a vendégek: ötödik alkalommal volt disznóvágás a tájház udvarán.

Fotó: Halmi Helga / Forrás: Beküldött
Nem hiányozhatott a napindító itóka a poharakból, miként a hagymásvér sem a tányérokról, ráadásul a tavaly levágott disznó füstölt sonkáját is felszelték az esemény kezdetén, ami kitűnő éke volt a reggelinek. Ezután sült a pecsenye, készült a káposzta és a leves. Sült a kolbász és a zsír a hagyományos programon.
Mindenkiből lehetett böllér ezen a napon, természetesen szakember irányítása mellett. Kriskó Tibor volt a főböllér, mellette János és kettejük családja segített az előkészületekben. Rajtuk kívül Szommer Ákosék voltak, akik biztosították a megfelelő eszközöket. Például a főzőedényeket, az üstöt, a gázzsámolyt, de hozták aprítva a hagymát és a megpucolt zöldségeket is.
Disznóvágás, aminek csak a 210 kilós sertés nem örült
– Balogh Sándor tette félre a falunak a sertést – nevetett fel Csonka László polgármester, miközben töltötte a hurkát. A településvezető örömmel számolt be arról, hogy egyre több fiatal vesz részt a közösségi eseményen. Külön öröm – fogalmazott – hogy hírét tudják vinni, hogy néz ki egy igazi falusi disznótor.

Fotó: Halmi Helga / Forrás: Beküldött