Hagyomány

2023.03.04. 14:21

Falusi disznóvágáson vigadtak a bokodiak (fotók)

Hagyományos falusi disznóvágásra hívták Bokod apraja-nagyját a hétvégén. Remek volt a hívószó: a reggeli fagy a sertéshús feldolgozásának, a szikrázó napsütés a látogatóknak, Jimmy dallamai pedig a füleknek tettek jót.

Sok a segítő kéz a bokodi disznóvágáson

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Arról nem tudunk beszámolni, hogy a hagyományos szívmelegítő meg volt-e a kora reggeli munkakezdet előtt, de erre enged következtetni, hogy minden rendje és módja szerint alakult a disznóvágáson.
– Éppen időben jöttetek! – köszöntötte Csonka László polgármester a vendégeket, akik Kriskó Tibor böllér és csapata látványos programjára érkeztek. – A hagymás vérről már lemaradtatok, de még sok móka lesz – veszi át a szót a húsdarabolók oszlopos tagja.

Csaknem tíz óra lehetett, amikor a 137 kilogrammos sertés már félbevágva az asztalon hevert. Hozzáértő kezek szelték a pecsenyének valót, csíkokra vágták és porciózták a toros káposzta egyik fő alapanyagát, valamint az orjalevesét, a húst.
– Hát megjöttek a bokodi leányok – törte meg az alapzajt féltucatnyi asszonyság a kapuban. Látványos bevonulásuknál csak a pólójuk aratott nagyobb sikert, ők voltak ugyanis a Partycsapat, a helyi nyugdíjas klub tagjai. Miközben jókedvűen énekeltek, a kezük is járt. Előkészítették az ebédnek való terítéket és a sajtos pogácsát is, mert úgy gondolták, jól csúszik majd ennyi disznóság után.

A településvezető egyébként rendszeres résztvevője a falusi disznóvágásoknak. Szívesen segít is ha a szükség úgy hozza, hiszen már gyerekként elegendő tapasztalatot szerzett, hogyan kell feldolgozni a friss sertéshúst. Ez, mármint a segítség, volt a hétvégi rendezvény egyik lényegi eleme is, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki eljöjjön. Vagyis a bokodiak a bokodiaknak és a bokodiakért süssenek, főzzenek.

 Az apróságok sem unatkoztak: ha nem az asztaloknál szorgoskodtak, fogócskázhattak egyet a gyönyörű napsütésben vagy táncolhattak például Jimmyre, a pop koronázatlan királyának dallamaira. Kérdésünkre, hogy körülbelül hány főt várnak a rendezvényre, nem is kaptunk más választ, mint a teljes lakosságot. Hamar jött is a korrekció: plusz kettő, mert lapunk munkatársait is tiszteletbeli bokodivá fogadták. Legalábbis erre a napra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában