Örömhír

2024.03.10. 17:30

Kinga két hét kórház és két sztrók után újra otthon. De nem sokáig

Kinga és anyukája két hétig volt a kórházban. A beteg kislány még az életmentő műtét időpontjára vár.

Goletz-DeáK Viktória

Leírni se lehet azt az örömöt, ahogyan Kingát testvérei fogadták otthon a két hét kórház után. A beteg kislány a negyedik sztrók után került a Heim Pál Gyermekkórházba, ahol két, nagyon hosszú hétig kellett maradnia édesanyjával, Gabival. Egy hete szörnyű hírt kapott a család: a kórházban újabb sztrókot kapott Kinga, immár az ötödiket. A tervezett életmentő műtét időpontja pedig egyre távolabbinak tűnt. Azonban most minden jóra fordulhat. 

Kinga és anyukája két hétig volt a kórházban. A beteg kislány még az életmentő műtét időpontjára vár.
A beteg kislány végre hazamehetett a kórházból, de hétfőn már újra orvoshoz kell mennie
Fotó: beküldött

Kingának pénteken újabb MR vizsgálata volt. A felvétel szerint végre használ Kinga új gyógyszere, így hazaengedhették a kórházból. Azonban a kislánynak minden reggel és este is injekciót kell kapnia, a vérhígító ugyanis megakadályozhatja, hogy újabb rohamot kapjon. Az idő pedig most létfontosságú. Hiszen még nem döntötték el az orvosok, hogy mikor és hol műtik meg Kingát. 

A beteg kislány az életmentő műtétre vár

− Hétfőn Budapestre megyünk egy specialistához, aki a debreceni kórházban dolgozik. Nagy szaktekintély a szakmában és több Moyamoya-szindrómás beteget is operált már. Ő már idős a műtét elvégzéséhez, de az irányításával a kollégája vállalná Kinga operációját. Kedden pedig a szegedi klinikára megyünk, ahol egy másik specialista vizsgálja meg, hogy megnézze, miként tudna segíteni a számára. Utóbbival egyeztettek a budapesti orvosok is, akkor azt mondta, hogy az utolsó sztrók után el kell telnie legalább 6-8 hétnek a műtétig − magyarázta Gabi, aki Kinga apukájával szeretné meghallgatni mindkét orvost, hogy a lehető legjobb megoldást megtalálják kislányuk számára. Ráadásul Gabinak hétfőn lesz a születésnapja. De ajándék helyett most csak azt szeretné, hogy végre valaki meggyógyítsa Kingát.

− Nagyon bízunk az új gyógyszerben, hogy ezzel megelőzhetjük az újabb sztrókot. Még csak gondolni sem akarok rá, hogy mit okozhat egy újabb roham. Kinga már így is nagyon sokat változott, felejtett. Például nem ismeri fel az állatokat, nem tudja, hogy hívják a csigát, vagy a tevét. Ezek persze mind újra megtanulhatók, de hogy eddig is mennyi maradandó kárt okoztak a sztrókok, lehet, csak hosszú évek múlva tudjuk meg − tette hozzá az édesanya, aki most csak a jóra szeretne koncentrálni és kihasználni minden percet, amit otthon, együtt töltet a család.

 

Mint arról korábban a Kemma.hu elsőként beszámolt, Kingára nyitott koponyaműtét vár(na). Szeptemberben derült ki róla, hogy Moyamoya-szindrómája van. A betegségben szenvedőknél az agyi verőér beszűkül, ami sztrókot okoz. Kinga múlt pénteken délután újabb agyi infarktust kapott, már a negyediket, ami ezúttal az agya jobb oldalának hat centiméteres részét érintette. A kislánynak fájt a füle és nem tudta mozgatni a bal oldalát, mentő vitte a Heim Pál Gyermekkórházba. Kingát a Kemma.hu fotósa is meglátogatta a kórházban, ahol egy kis videót is készített a beteg kislány napjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában