Indokolt volt

2024.02.04. 16:50

Többször is pótolni kellett tavaly a Cseke-tó vizét

A 2023-as évben májusban, júliusban, illetve szeptemberben volt szükség a tatai Cseke-tó vizének a pótlására.

Goletz-DeáK Viktória

Az elmúlt 3 évben folyamatosan figyelték Tata vízállományának alakulását

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A tatai felszín alatti és felszíni vizek aktuális állapotáról is szó esett a város  január 31-i testületi ülésén. Ugyanis az erről szóló előterjesztés is szerepelt a napirendi pontok között. A tájékoztatóból többek között kiderült, hogy az elmúlt három évben folyamatosan figyelték Tata vizeinek az alakulását. A teljes, üzemképes monitoring hálózat adatait pedig egy adatbázisban gyűjtik. 
A Cseke tó vízhozamáról is sok új információ derül ki az előterjesztésből. Mint írják: a tó üzemeltetése Vízszolgáltatási Szerződés alapján történik.

Természetes vízpótlását az időszakos Baji-vízfolyásból, az Angolpark Tükör-forrásból és csapadékból nyeri. Valamint kiépített, mesterséges vízpótlását az Öreg-tóból tudják biztosítani. Esetleges magas vízállásnál a többlet vizet egyrészt a Kalló-malom árapasztón, valamint a Malom-patak felé kialakított árapasztón keresztül lehet elvezetni. A fenékürítő ugyanis már évtizedekkel ezelőtt
lezárták.
A 2018. és 2022. közötti aszály miatt szinte csak a csapadék maradt a tó természetes vízutánpótlása. Az előterjesztésből kiderült az is, hogy 2023. első felében a Kalló-malom levezető ágban vízszivárgást tapasztaltak. Ennek kijavításához összesen 122 darab injektáló furatra volt szükség. A kivitelező komoly szakmai munkát végzett, melynek eredményeként statikailag biztonságossá vált a levezető, a szivárgás teljesen megszűnt.

A Cseke-tóban vízpótlásra 2023-ban májusban, júliusban, illetve szeptemberben volt szükség. Ezután le kellett állítani a pótlást a Malom-patak medrében, az Erzsébet királyné téren, lévő töltővezeték meghibásodása miatt. A hiba feltárását, javítását az önkormányzat 2024. elején szeretné elvégeztetni.
Szerencsére a 2023. decemberi rekord csapadék-mennyiség hatására a Cseke-tó vízszintje normalizálódott, meghaladta az üzemi szintet. A fölösleges víz levezetése megkezdődött a Kalló-malom levezető ágon keresztül.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában