Testületi ülés

2024.02.28. 12:13

Drágább lesz a gyermekétkeztetés áprilistól! Mondjuk, mennyivel kell többet fizetni

Mélyebben kell a zsebükbe nyúlnia a szülőknek az idén, ha csemetéik az oktatási intézményekben ebédel. A képviselők döntése szerint áprilistól drágul a gyermekétkeztetés. Az is kiderült, hogy az ingyenes étkeztetésben részesülők aránya a bölcsődében 62, míg az óvodákban 70 százalék.

Goletz-DeáK Viktória

- Ez nem lesz vicc, ezt komolyan vesszük – mondta Michl József a szerdai testületi ülésen, a tatai gyermekétkeztetéssel kapcsolatos előterjesztés ismertetésekor. Ugyanis április 1-jétől mintegy nettó 50 forinttal nő a bölcsődei és az óvodai étkeztetés, míg az iskolákban pedig mintegy 17 százalékos emelésre számíthatnak a szülők. Ez attól függően, hogy csak ebédet, vagy tízórait és uzsonnát is igényelnek mintegy nettó 120-180 forintos drágulás lesz. A gyermekétkeztetés térítési díjainak emelésére a nyersanyagárak emelkedése miatt volt szükség. Az előterjesztéséből az is kiderül, hogy az ingyenes étkeztetésben részesülők aránya a bölcsődében 62, míg az óvodákban 70 százalék. 

A nyersanyagárak emelkedése miatt áprilistól drágul a gyermekétkeztetés.
Az iskolákban a gyermekétkeztetés mintegy nettó 120-180 forinttal fog drágulni 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A gyermekétkeztetés drágul, de a gondozási díj nem

Michl József kiemelte, hogy a szülőknek csak a nyersanyagárat kell kifizetniük. A rezsiköltséget, illetve a munkabéreket a város, illetve az állam támogatja. Egyébként e az összeg nagyjából megegyezik a szülők által fizetendő nyersanyagárakkal. Illetve a városvezető kiemelte, hogy a bölcsődei gondozási díjat nem fogják emelni az idén. 

Így drágulnak az étkezési díjak:

  • A bölcsődékben nettó 655 forintról 705 forintra. A diétás étkeztetés normáját törölték.
  • Az óvodákban nettó 615 forintról 660 forintra, a diétás étkeztetés normáját törölték.
  • Az iskolákban a nyersanyagnorma és a rezsiköltségek vonatkozásában mindkét szolgáltatónál 17,6 százalékos emelés lesz áprilistól. 
     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában