Testületi ülés

2023.01.26. 10:28

Többet kell fizetni a gyermekétkeztetésért Tatán

Többet kell fizetni a gyermekétkeztetésért Tatán. Mintegy harminc százalékkal fognak emelkedni a díjak a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban is.

G.D.V.

Az élelmiszerárak inflációja miatt kénytelen a tatai önkormányzat megemelni az önkormányzati fenntartású intézményekben a gyermekétkeztetésnek a díját. Többek között erről is döntöttek az idei év első képviselő-testületi döntésén. A határozat szerint márciustól a bölcsődések normál étkeztetése 31, az óvodásoké 29, az iskolásoké pedig átlagosan 32 százalékkal emelkedik a korábbiakhoz képest.

A bölcsődések normál étkeztetésénél 635-ről 832 forintra, diétás étkeztetésénél pedig 781-ről 953 forintra emelték a napi díjat. Az óvodások normál étkeztetésénél 603 -ról 781 forintra, diétás étkeztetésénél pedig 575-ről 730 forintra emelték a napi térítést. 

Az iskolásoknál is emelkednek a térítési díjak, azonban ott életkorra lebontva különböző mértékben, de átlagosan mintegy 32 százalékkal kell többet fizetnie a szülőknek mind az ebédért, mind a tízórai, uzsonnáért. Például egy alsós eddig naponta 1111 forintot fizetett a háromszori étkezésért. Márciustól ugyanez már 1473 forintba fog kerülni. 

De nem csak az étkezési díjak emeléséről született döntés: a megnövekedett rezsiköltségek miatt a bölcsödei gondozási díjakat is 27 százalékkal megemelték az önkormányzati intézményekben. Eddig 1180 forintot számoltak fel naponta, most ezt 1500-ra emelték.

Az alapítvány is emel
Valakovics Józsefné Ildikó, a Juniorka Alapítványi Óvoda és Bölcsőde kuratóriumának elnöke elmondta, hogy még egyeztetnek az intézményvezetőkkel a szükséges emelésről, de várhatóan 10 százalékkal kerül majd többe az étkezés és a gondozási díj. Hangsúlyozta, hogy az étkezési díjat nem fizető gyermekek költségeit az alapítvány pótolja ki a beszállító cégnek, amit a működési költségből kell kigazdálkodniuk. Ezért arra kéri a szülőket, hogy aki teheti fizesse be az étkezési és a gondozási díjakat. Mert saját gyermekeiket támogatják ezzel. 

Michl József, Tata polgármestere kiemelte, hogy a gondozási díjat 2012 óta nem emelték és most sem őrülnek neki. Azonban az önkormányzatnak így is mintegy 80 millió forinttal ki kell egészítenie az intézmények támogatását, hogy zavartalanul folyhasson a működésük.

Ha ezt nem tennék meg akkor a szülőknek csak a gondozási díjra naponta 2663 forintot kellene fizetniük. Hozzátette: a gondozási díjak nagy részét felújításokra fordítják. 

– Nem szeretnénk mindent a családokra terhelni. Illetve továbbra is mindazok a kedvezmények élnek, amik központilag a családok anyagi állapotára, vagy a gyermekek számára érvényben vannak. Egyébként a szülőknek mintegy fele fizeti jelenleg a gondozási díjat – magyarázta a polgármester.

Michl József leszögezte: ezt az összeget mindenképpen ki kell valakinek fizetnie. A kérdés arról szól, hogy ezt a különbözetet is az önkormányzat vállalja, vagy a szülők arányosan részt vegyenek a terhekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában