Tehetséggondozás

2024.02.07. 16:28

Fontos döntést segített meghozni az első komáromi pályaválasztási nap

A felsőoktatási jelentkezési időszak végéhez közeledve pályaválasztási napot szervezett február 7-én, szerdán a DiViSz és az Ifjúsági Tanácsadó Testület a helyi középiskolák végzőseinek. A rendezvény célja az volt, hogy a fiatalok jobban megismerhessék a felsőoktatás világát.

Körtvélyfáy Dina

Turi Ádám, dr. Varga-Bajusz Veronika és dr. Molnár Attila a pályaválasztási napon

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

A résztvevőket Turi Ádám főszervező köszöntötte, majd dr. Molnár Attila polgármester vette át a szót. A város vezetője kiemelte, fontosnak tartja a fiatalok észrevételeit is figyelembe venni a város mindennapi működése szempontjából. Hozzátette, az ifjúsági tanács hasznos javaslatokkal látja el őket, legutóbb azt találták ki, hogy az önkormányzat támogassa a jogosítvány megszerzését a diákok körében.

A város egyéb kedvezményrendszerei is segítik a fiatalokat, valamint szeretnének azoknak, akik más város felsőoktatási intézményeibe járnak utazási kedvezményt biztosítani. Elindul a Komárom visszavár ösztöndíjprogram is, amelynek lényege, hogy a tanuló szerződést köt a várossal arról, hogy átvállalják tanulmányai költségeit, ő viszont ezek végeztével Komáromban hasznosítja tudását.

Dr. Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, az egyetemi modellváltás óta versenyképesebb intézmények jöttek létre hazánkban. Szeretnék, hogy 2030-ra legyen egy magyar egyetem a világ legjobb 100 egyeteme között. Fontosnak tartják, hogy az intézményekben a tudományos teljesítménybe, a hallgatói szolgáltatásokban, a tehetséggondozásban is lépjenek előre, együttműködve a térség gazdasági szereplőivel. 

Szólt arról is, hogy átalakult a felvételi rendszer is, így az egyetemek már tavaly dönthettek arról, hogy melyik képzésükre kérnek emelt, vagy középszintű érettségit és a minimum pontszámokat is maguk határozhatják meg. Átalakítják a többletpontok rendszerét is, illetve az emelt és középszintű érettségi pontozásában is lesz változás.

A helyettes államtitkár segítségként a Felvi.hu oldalt ajánlotta, ahol minden szükséges információt meg lehet találni. A nemzetközi tapasztalatszerzést is fontosnak tartotta, az Erasmus mellett elindult a Pannónia-program is, amellyel a világ bármely országában lévő egyetemére ki lehet vele jutni.

Ezt követően előadások következtek, elsőként Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a felvételi rendszer változásaira hívta fel a végzős gimnazisták a figyelmét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában