Tisztelet

2024.01.18. 14:00

Köztiszteletben álló egykori karmester nevét viselheti a csolnoki művelődési ház

Fódi János nevét viselheti a jövőben a csolnoki Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár, ugyanis az átnevezés tárgyában meghirdetett szavazáson a lakosok döntő többsége igennel voksolt – közölte Kolonics Péterné polgármester az önkormányzat közösségi oldalán.

Walczer Patrik

Elindították az átnevezés folyamatát

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Előző év végén civil kezdeményezés érkezett az önkormányzathoz, melynek célja az volt, hogy a közművelődési intézmény vegye fel Fódi János nevét. Az önkormányzat az átnevezéssel kapcsolatban kikérte a lakosság véleményét, szavazni online, illetve a „Nálunk Csolnokon” című újságban található szavazólapon is lehetett. Összesen 263 voks érkezett be, ebből 31 darab volt papír alapú, a többi online voks volt, ezekből 256 volt igen szavazat, vagyis ennyien támogatják az átnevezést.

Kolonics Péterné közölte, hogy a lakosság véleményének megfelelően elindítják az átnevezés folyamatát, a törvényi szabályozásnak megfelelően a testületi döntés előtt 30 nappal miniszteri véleményt is be kell szerezniük, melyet ismertetni kell a képviselőkkel. Hozzátette, hogy a vélemény beszerzése iránt haladéktalanul intézkednek.

A zentrum.hu szerint Fódi János meghatározó alakja volt a csolnoki kulturális, egyben a térség zenei életének. Az 1933-ban a Veszprém megyei Tósokberénden született, 1949-ben vették fel a Veszprémi Gimnáziumba, zenei tanulmányait klarinéttel kezdte, később zeneművészeti karvezetőképzőt és zenetanárképzőt is végzett.

1963-tól tanított Csolnoki Zeneiskolában, később az intézmény igazgatója is volt. Szintén 1963-tól volt a Csolnoki Fúvószenekar karmestere, az együttes tagjaival együtt számos emlékezetes fellépésben és sikerben volt része. 2007-2015 között Mezei Zoltán karmesterrel közösen dolgoztak, majd 2015-ben nyugdíjba vonult és átadta a pálcát utódjának.

Fódi János volt a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Szövetségének (Landesrat) egyik alapítója. 2002-ben átvehette a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata „Magyarországi Németségért Arany Dísztű” kitüntetését, négy évvel később a Landesrat Josef Gungl Emlékéremben részesítette. A köztiszteletben álló karmester, zenetanár 2022. január 21-én hunyt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában