Kemma.hu videó

2024.01.26. 18:20

Aquaman is ott volt az esztergomi tűzoltók gyakorlatán +videó

Az esztergomi tűzoltók január 24-től három napon át tartottak gyakorlatot, melynek során az Aquaman típusú, új tűzoltójárművel és oltáshoz használt szivattyújának kezelésével végeztek gyakorló feladatokat.

Pöltl Zoltán

Az esztergomi állomány a víz és hab kijuttatást gyakorolta,

Fotó: P.Z.

A három nap, három etapban végzett szivattyúkezelő foglalkozás harmadik napján, január 26-án lehetett jelen a 24 Óra tudósítója az esztergomi régi autós rutinpályán tartott gyakorlaton. Az esztergomi állomány a víz és hab kijuttatást gyakorolta, valamint a tűzoltógépjármű szivattyújának kezelését sajátította el az új tűzoltógépjárművel. 

Az esemény egyik „főszereplője” a Jason Momoa-rajongók számára ismerősen csengő nevű Aquaman jármű volt, melyből kettő érkezett nemrég Komárom-Esztergom vármegyébe, az egyiket a tatabányai, a másikat az esztergomi lánglovagok kapták. A helyszínen kapott szakmai tájékoztatásból kiderült, hogy ezeket az új járműveket minden olyan felszereléssel ellátták, melyek a modern tűzoltótechnikai kihívásoknak megfelelnek. 

Az új tűzoltó jármű neve többeknek Jason Momoa új filmjét juttathatja eszébe
Fotó: P. Z. / Forrás:  24 Óra

Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagy, a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a helyszínen azt is elmondta, hogy a korszerű tűzoltógépjárműveket várhatóan februártól helyezik szolgálatba, addig befejeződik minden olyan oktatás, amely feltétele annak, hogy az esztergomi tűzoltók használatba vegyék az eszközt. Mivel minden oltásnál van egy meghatározott koreográfiája annak, hogy a tűzoltók hogyan mozognak, minden, a járművön szolgálatot teljesítő tűzoltónak (parancsnoknak, szivattyúkezelőnek, sugárvezetőnek stb.) megvan a feladata, ezért kiemelten fontos, hogy az eddig használt felszerelésektől eltérő kezelést igénylő eszközök esetében az egységek minden oktatást megkapjanak a hatékonyabb beavatkozás érdekében. 

A gyakorlattal kapcsolatban a helyszínen adott tájékoztatásból az is kiderült, hogy egy-egy ilyen új gép, eljárás, technológia elsajátítása után úgynevezett típusvizsgát tesznek a tűzoltók, mely igazolja, hogy már az új tudás, új gyakorlat ismeretének birtokában vannak. Az új tűzoltógépjárművek tehát várhatóan februártól, korszerű felszerelésükkel tovább növelik a vármegye biztonságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában