Ünnepi interjú

2023.12.24. 19:56

Erdő Péter: Isten azt akarja, hogy az ő családja legyünk

Karácsonyi nagyinterjú adott Erdő Péter bíboros a főegyházmegye youtube-os csatornájának, a Kardinálisnak. A december 23-án publikált beszélgetésben a bíboros gyerekkorának karácsonyairól, az idei pápalátogatásról, az egyház által nyújtott reménységről és Mindszenty Józsefről is szólt.

Kemma.hu

Erdő Péter bíboros az interjúban a régi karácsonyokról, Ferenc és XVI. Benedek pápáról és a remény egyházáról is beszélt

Forrás: Kardinális/Youtube

Egészen személyes kérdésekről is beszélgetett Erdő Péter bíborossal Zsuffa Tünde, a főegyházmegye sajtószóvivője a karácsony előtt készült interjúban. A beszélgetés az ünnepi díszbe öltözött esztergomi Prímási Palotában volt, ahol a bíboros elárulta, hogy karácsony alkalmával mindig emlékezik azokra, akik már nincsenek: nagyszüleire, szüleire és ikertestvérére. Erdő Péter külön kérdésre válaszolva felidézte gyerekkorában megélt adventi és karácsonyi időszakok szokásait, kedves jeleneteit.

A bíboros a karácsony főszereplőjéről, Jézusról kifejtette, hogy az ószövetségi könyvekben már prófétálták a Megváltó eljövetelét, megszületését, melynek üzenete – Velünk az Isten! – nemcsak egy személyes üzenet az egyes embernek, de a nemzeteknek is ugyanúgy szól, majd hozzátette: 

Mindig eljön közénk az Isten, aki azt akarja, hogy az ő családja legyünk.

Az interjúban téma volt a 2023-as esztendő, melyről Erdő Péter többek között elmondta: gazdag év volt, sokféle élménnyel, programmal, ajándékkal, ezek között a legkiemelkedőbb természetesen Ferenc pápa magyarországi látogatása volt, amikor valóban úgy éreztük, hogy egységben van az egyház, egységben van az ország.

Erdő Pétert Zsuffa Tünde, a főegyházmegye sajtóreferense kérdezte több témában
Forrás: Kardinális/Youtube

A bíboros kiemelte: „a Kossuth-téri szentmisén ténylegesen megláttuk a pápa személyében Péter utódát, Krisztus helytartóját és mindannyian az eucharisztikus áldozatban valamiféleképpen hozzá kapcsolódtunk.” A beszélgetés során szintén kiemelt téma volt a 2023-as év fontos eseményei felidézésében Ferenc pápa által a vak gyerekek intézetének meglátogatása, a szegényekkel, a menekültekkel való találkozás, a papsággal, a szerzetesekkel való találkozás és a tudomány világának képviselőivel való találkozás a Pázmány Péter egyetemen. XVI. Benedek pápa halálával kapcsolatban Erdő Péter az interjúban kifejtette, hogy Joseph Ratzinger egy nagy teológus volt, s mint ilyen lett Szent Péter utóda, tehát már világhírű tudósként lett pápa.

Tanítása szerves egységet képzett a pápaság és az előtti időszak között, tette hozzá a bíboros. Erdő Péter egy kisebb érdekes epizódról is említést tett az interjúban Ratzinger-ről, aki, azután, hogy megválasztották pápának és ráadták a megfelelő egyházfői ruhát, kiment a híres vatikáni erkélyre, hogy személyesen üdvözölje a bazilika előtt összegyúlt tömeget, midőn integetésre nyújtotta karját, a fehér papi ruha lecsúszott és láthatóvá vált, hogy alatta egy fekete pulóvert visel, ami arra utalt, hogy egyáltalán nem úgy készült, hogy pápává választják 78 éves kora miatt is.

A dialógusban elhangzott a kérdés: milyen reményt tud nyújtani az egyház a világ számára, melyre a bíboros elmondta: az egyház ugyanazt a reményt közvetíti, mint amit Krisztus ad, az örök üdvösség, a személyes örök boldogság, amire az Isten hívja az embert. Erdő Péter hozzátette: ezt nehéz elképzelni, nehéz olyasmi után vágyódni, amiről nincs tapasztalatunk, de másrészt a földi életről van tapasztalatunk.

Az üdvösség a föltámadt Krisztus valóságának élete ez már, és mi oda vagyunk, abba a hazába vagyunk elhívva. Ezzel kapcsolatban fűzte tovább okfejtését a bíborost, hogy „a hitünk, a keresztény szeretet olyan közösségformáló erő, ami meg tudja nyitni az ember szívét, ami közösségre tud lépni azokkal, akik rászorulnak, akik hasonló gondolkodásúak és sok mindenki mással.”

Az interjú végén előkerült Mindszenty József hercegprímás pályafutása, illetve a kérdés, hogy milyen üzenetet tud adni a maiaknak az ő alakja. A bíboros erre válaszolva többek között hangsúlyozta, hogy Mindszenty bíboros a bátorságnak, az áldozatvállalásnak, a hazaszeretetnek és az egyházszeretetnek nagy példája, kiemelt hőse, vagy ahogy a boldoggá avatásának hivatalos dokumentumában is áll: Ő Isten tiszteletreméltó szolgálja.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában