Önkéntesek

2023.12.31. 09:56

Egész Tatán járőröznek, de külön figyelnek a feketelistás utcákra szilveszterkor

Az önkéntesek szilveszterkor Tata teljes belterületén fognak járőrözni. Különös figyelmet fordítva azokra az utcákra, terekre, ahol az elmúlt években illegális tűzijátékozást észleltek.

Goletz-DeáK Viktória

Forrás: Fotosps - Sipos Zoltán

Már javában készülnek a csapatok, tervezik a beosztást a vadlúd járőr és figyelőszolgálat tagjai. Csordás Endre, az esemény egyik szervezője a Kemma.hu-nak elárulta, hogy olyan sokan érdeklődtek, hogy meg kellett hosszabbítaniuk a jelentkezést, így december közepéig volt lehetőség csatlakozni a kezdeményezéshez.

Hozzátette: nem szeretné pontosan elmondani, hogy hányan és mikor, illetve milyen útvonalon fognak járőrözni, hiszen ezzel lehetőséget adna a tűzijátékozóknak, hogy kitérjenek előlük. Ám annyit elmondott, hogy szilveszterkor egész nap, illetve az újév napján is Tata utcáit, tereit járják majd az embereik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján pontosan ismerik azokat a helyeket, a városnak azokat a pontjait, ahol előszeretettel durrogtatnak az ott lakók. 

Tilos a durrogtatás

A 2018-ban elindult civil kezdeményezés révén született rendelet szerint Tatán november 1. és február 28. között nem lehet használni a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket.
A rendelet nem vonatkozik az Agostyáni városrészere, illetve Tata és Naszály között a Látó-hegyen sem tiltják a tűzijátékot. Ezek a városrészek olyan távolságra vannak az Öreg-tótól, amely a hanghatások tekintetében már nem jelentenek veszélyt az itt telelő vadludakra.

Mint arról korábban beszámolunk, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Komárom-Esztergom megyei csoportja, annak érdekében, hogy Tatán megóvja a csendes szilveszter vívmányát, idén december 31-én este és éjjel járőr- és figyelőszolgálatot szervez Tata Város Önkormányzata, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület és az Által-ér Szövetség részvételével. A szolgálatot a helyi rendőrség, a polgárőrség és polgári természetőrök együttműködve végzik majd.

A járőrözés nem akadálya annak, hogy méltó módon ünnepeljék meg a tataiak az újévet. Az Öreg-tó köré csendes szilveszteri sétát terveznek a vadludak védelmében. 

Az akciót annak érdekében szervezzük, hogy ismét tudatosítsuk a Tatán élőkben, mennyire fontos a város kiemelt természetvédelmi helyzetének megőrzésében, hogy csendesen köszöntsük az új évet. Meggyőződésünk, hogy a város lakosságának nagy része támogatja ezt az ügyet. Hisszük, hogy tűzijáték nélkül is lehet buli a szilveszter. Sétánkkal ezt is szeretnénk megmutatni

– mondta a szervező. 

A séta az Építők parkjától indul, onnan sétálnak el a Malom és Kacsáig, ahol egy kis forraltbor, pogácsa várja a társaságot. A szakemberek itt fognak érdekes történeteket mesélni a vadludakról és a tó élővilágáról. Majd az Öreg-tavat megkerülve a Lovarda előtt várja meg a csapat az éjfélt, ahol pezsgővel és csillagszóróval, de csendesen köszöntik az újévet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában