Libalakoma

2023.11.12. 13:58

Ünnepi libalakoma kerülhet az asztalra a tatai dandár „sztárséfjének” receptjével

Ahogy a mondás tartja: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

Kemma.hu

A honvedelem.hu osztotta meg Károlyi Balázs törzsőrmester, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár étkezdevezetője által kínált Márton-napi receptet.

Mint arról korábban beszámoltunk: a tatai dandár tavaly vett részt először a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) gasztro-fesztiválján. Már akkor is hatalmas sikert értek el. Idén 1500 adag, háromfogásos menüt készítettek a katonák Károlyi Balázs törzsőrmester vezetésével az esemény két napja alatt, amivel a rangos második helyet szerezték meg.  

Libasült Rétesbe Töltött Szilvalekváros Párolt Lilakáposztával és Édesburgonya Pürével

Hozzávalók: 4 libacomb, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 20 dkg libazsír, 2 erőleves kocka, majoranna, só és bors. A libacombokat fűszerezzük be sóval, borssal és a majoránnával. Ezt követően a forró zsiradékban pirítsuk meg. Vegyük ki a húst a serpenyőből és a helyére tegyük az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát. Ha ez is megpirult, tegyük vissza rá a combokat, adjuk hozzá a paradicsompürét, öntsünk alá az erőleves kockából készített alaplevet és lefedve főzzük puhára. Ha már megpuhult, vegyük le róla a fedőt a felesleges folyadékot főzzük le a combokról és ezután süssük pirosra.

Rétesbe Töltött Szilvalekváros Párolt Lilakáposzta

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 1 db vöröskáposzta, 2 db vöröshagyma, 2 evőkanál libazsír, 2 dl tejföl, 10 dkg cukor, 2 dl vörösbor, 1 evőkanál ecet, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl napraforgó olaj és só. A káposztát külső leveleitől és torzsájától megtisztítjuk és félbe, majd negyedbe vágva, vékonyan felcsíkozzuk. Egy tálba rétegenként megsózzuk, és félretesszük körülbelül fél órára. A káposzta pihentetése után a libazsírban cukrot karamellizálunk. Ha már szép aranysárga, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymákat, és együtt pirítjuk tovább. A káposztát kicsavarjuk a sóból, és hozzáadjuk. Fedő alatt pároljuk körülbelül fél óráig, félidőben meglocsoljuk kevés ecettel és hozzáadjuk a szilvalekvárt. Ha kóstolás után puhának érezzük, akkor fedő nélkül még elpárologtatjuk a levét, és kicsit hűlni hagyjuk. A réteslapokat egy benedvesített konyharuhára kitérítjük az első réteslapot megkenjük tejföllel hígított olajjal. A 2., 3. és 4. réteslapot ugyancsak megkenjük, majd a negyedikre egy sávban szórunk 2 evőkanálnyi zsemlemorzsát. Erre helyezzük el a párolt káposztának a felét. Majd a konyharuha segítségével felcsavarjuk, és áthelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ugyanezt megismételjük a másik négy réteslappal. A feltekert réteseket a maradék olajjal megkenjük, majd kb. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.

Édesburgonya püré

Hozzávalók: 1,5 kg édesburgonya, 150 g vaj, 100 ml tejszín, 1 csipet szerecsendió, 2 db újhagyma (mérettől függően). A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd ezt követően visszarakjuk az edénybe, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, és még melegen összetörjük majd botmixerrel finom krémes állagura dolgozzuk. Sóval, borssal, és a szerecsendióval ízesítjük majd belekeverjük az apróra vágott hagymát. A pürénk tálalásánál használhatunk egy kis diót ízlés szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában