Hatalmas siker

2023.10.10. 17:30

A tatai dandár díjnyertes katonaszakácsa kihagyhatatlan receptet oszt meg veletek

Károlyi Balázs törzsőrmester szerény, de határozott ember, aki szakácsból lett lövészkatona, majd a két hivatást ötvözve katonaszakács

Kemma.hu

Károlyi Balázs törzsőrmester mindenkit lenyűgözött menüsorával

Forrás: honvedelem.hu

A honvedelem.hu készített interjút Károlyi Balázs törzsőrmesterrel, aki többek között a tatai gasztrófesztivál menüjét is összeállította.

Mint írták: Balázs 2004-ben lépett be a seregbe, azóta különböző lövészbeosztásokban több missziót megjárt. 2018 óta vezeti az MH Klapka György 1. Páncélosdandár étkezdéjét. Szeptemberben csapatával egy gasztro-fesztiválon díjnyertes ételekkel állt elő. A tatai dandár tavaly vett részt először a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) gasztro-fesztiválján. Már akkor is hatalmas sikert értek el. Idén 1500 adag, háromfogásos menüt készítettek a katonák az esemény két napja alatt, amivel a rangos második helyet szerezték meg.  

– Idén a mangalicáé volt a főszerep, így az a mi menü összeállításunkban is szerepelt. 

A menüsor a következő volt: Jókai-palacsinta sonka- és kolbásztöltelékkel, mustáros tejhabbal; mangalicagulyás házi, hajtogatott tepertős pogácsával és krumplinudli szőlő- és szilvahabbal.

A mangalicagulyás a közönségszavazatok alapján második helyezést ért el. Nem csak erre, de arra is rendkívül büszkék vagyunk, hogy ezeket a fogásokat tábori körülmények között, 2015 mintájú mozgókonyhában, a helyszínen készítettük el – árulta el a menüt a katonaszakács, aki nagyon örült a kóstolók pozitív visszajelzéseinek. 

Elképesztő látványt nyújtott a Jókai palacsinta
Elképesztő látványt nyújtott a Jókai-palacsinta
Forrás: honvedelem.hu

– Rendkívül pozitív véleményeket kaptunk. Nem mondom, hogy nem dagadt a mellünk annak láttán, hogy folyamatosan sor állt a standunk előtt. Dicsértek minket, szájról szájra járt a hírünk, és a vendéglátós kollégák is jöttek hozzánk fogyasztani. Velünk szemben volt a két Michelin-csillagos Platán Gourmet Étterem standja. Zseniális menüsorral készültek ők is. Hozzájuk képest viszonylag egyszerűnek tűnő menüsorral álltunk elő, de nekünk figyelembe kellett vennünk a tömegétkeztetésnek az alapvető szabályait, hogy folyamatosan azt a mennyiséget és minőséget tudjuk produkálni, amire szükség van. Ezt mi kiválóan teljesítettük. Nagyon büszke vagyok a csapatomra – emelte ki társait a törzsőrmester, aki elárulta azt is, hogy milyen tradicionális katonaételek vannak. 

A kóstolók is imádták a tatai dandár menüsorát
A kóstolók is imádták a tatai dandár menüsorát
Forrás: honvedelem.hu

És akkor egy recept
Szilvásgombóc Károlyi Balázstól — Hozzávalók: 1 kg. burgonya, 3 dkg. zsír, 35 dkg. liszt, 1 darab tojás, 20 dkg. panko morzsa. Az elkészítési mód: a meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, összetörjük krumplinyomóval még melegen, majd hűlni hagyjuk. Amíg hűl, vizet forralunk, amibe olajat és sót teszünk. Ha kihűlt a burgonya, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, illetve a lisztet. Ezután összegyúrjuk és a gyúrást követően 12 részre felosztjuk. A félbevágott szilvákat megforgatjuk fahéjas cukorban és rárakjuk a tésztára, majd óvatosan gombócot formálunk belőle. Ha már forr a víz, akkor belerakjuk a gombócokat a főzőedénybe, majd lefedjük. Nyolc perc elteltével levesszük a fedőt és tovább főzzük még hat percig. Ezt követően leszűrjük a gombócokat, lecsepegtetjük és karamellizált panko bundában megforgatjuk, tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában