Márton-nap

2023.11.15. 15:35

Felvonultak a komáromi Gesztenyés ovisok, libákról daloltak

A Komáromi járásban több helyen is szerveztek Márton-napi programokat, amelyek nagy sikert arattak.

Körtvélyfáy Dina

A felvonulást követően az óvoda udvarán folytatódtak a Márton-napi programok

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

A komáromi Gesztenyés Óvodában eredetileg pénteken rendezték volna a felvonulást, de az esős időjárás miatt el kellett halasztani a programot pár nappal. Az új időponttal már nagyobb szerencséjük volt az óvodapedagógusoknak és a gyerekeknek. A lemenő nap fényében útnak indul az óvoda apraja-nagyja, az utat pedig rengeteg aprócska lámpással világították meg. A séta közben libás dalokat énekeltek, az ablakokból pedig sokan érdeklődve szemlélték a felvonulókat, akik közül többen libás fejdíszt is viseltek.

Az eső teljesen nem kímélte meg az óvodásokat, néhány csepp lehullott menet közben, de ez senkit nem zavart meg a vidám kántálásban. Az óvoda dolgozói nagyon örültek annak is, hogy a jelenlegi ovisok szülei, nagyszülei és korábbi óvodásaik is eljöttek a rendezvényre. A főszervező idén a Csiga csoport volt, akik magukra vállalták az udvar díszítését és műsorral is készültek.

A felvonulást követően az óvoda udvarán folytatódott a mulatság, ahol mindenki jóllakhatott zsíros kenyérrel, amelyet a gyerekek meleg teával, a felnőttek pedig forralt borral öblíthettek le. Sokáig szólt a zene az óvoda udvarán, a kicsik táncoltak, játszottak, a szülők pedig jót beszélgettek egymással.

A komáromi Szent Imre-iskolában és óvodában a gyermekek által készített lámpások fényét Márton lovag gyújtotta meg és adta át. Az óvoda udvarán a szeretetvendégség asztaláról sem hiányozhatott a libazsíros kenyér és a meleg tea. Az este meglepetéseként egy élő libával is közelről találkozhattak a vendégek.

Almásfüzitőn ugyancsak átírta az eredeti programot az időjárás. Eredetileg az Azaum Római Tábor udvarára szervezték volna meg a programot, de az eső miatt kénytelenek voltak behúzódni a művelődési ház falai közé. A tűzgyújtásra és a lámpás felvonulásra így nem volt lehetőség, de zsíros kenyér és forró ital minden vendégnek jutott, a hangulat is kiváló volt. A résztvevőket Beró László polgármester köszöntötte. Ezt követően a Sün Balázs Óvoda és a Fekete István Általános Iskola gyermekei Szent Márton legendáját idézték fel.

A Mocsai Arany János Általános Iskolában Márton-napi sütivásárral készültek. Az eseményt a diákönkormányzat szervezte meg, a programra pedig rengeteg sütemény felajánlás érkezett a szülőktől és az iskola dolgozóitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában