50 óra közösségi

2023.11.29. 15:23

Élmény is lehet a kötelező munka: fotókon a börze, ahol minden tatai diák találhatott álommelót

Összesen 29 különböző intézmény és szervezet munkái közül választhattak a diákok az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) börzéjén a Güntner Arénában.

Goletz-DeáK Viktória

Az eseményre minden érettségit adó suli 9-12. osztályos diákja meghívót kapott

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A középiskolásoknak érettségiig 50 óra közszolgálati munkát kell vállalniuk. Néha nehéz megtalálni a teljesítésre a megfelelő helyet, ebben segíthet a Tatán immár 6. alkalommal megrendezett iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) börze, ahol november 29-én, szerdán 29 különböző szervezet képviseltette magát. A Güntner Arénában tartott börze rászolgált a nevére. Minden asztalnál a legkülönlegesebb dolgokkal próbálták magukhoz csalogatni a diákokat.

A tatai vármúzeum dolgozói barokk kori urat és úrhölgyet varázsoltak az érdeklődőkből a méretes parókák és felöltök segítségével. Az almásfüzitői Azaum Római Tábor asztalánál pedig a míves római kori kardok, sisakok mellett a modern VR szemüveget is kipróbálhatták a fiatalok. Megtudtuk, hogy mindkét szervezet főleg rendezvényekre és táborok lebonyolításához keres segítőket. Ám a leigazolt óraszám mellé rengeteg élményt és érdekességet is garantálnak.

A rendezvényen rajtuk kívül többek között jelen volt a honvédség, a kataszrófavédelem, a Peron teheségközpont, a Tatabányai Múzeum, A Vértes Agorája, a vöröskereszt és a Tatabányai Levéltár is. 

Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke elmondta, hogy a tatai önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás alapján, és a Tata Város Diákönkormányzatával (TAVIDÖK) együttműködve szervezték a programot. A börzére pedig meghívást kapott Tata minden érettségit adó oktatási intézményének minden 9-12. osztályos tanulója, és a szakmát szerzett, érettségire készülő középiskolása is.

Az elmúlt hat év alatt összesen több mint 2000 diák látogatott már ki a börzékre. Itt a fiatalok élményszerűen kaphatnak tájékoztatás, információ arról, hogy egy intézmény vagy egy civil szervezet működése, munkája hogyan nézhet ki belülről

– mondta el az elnök, hozzátéve, hogy a társaság és Tata Diákönkormányzata már megállapodás nélkül is évek óta dolgozott együtt, segítette egymást. Ezt az együttműködést tették most hivatalossá. 

– Írásba fektettük, hogy mit teszünk közösen, és hogyan dolgozunk együtt. Ezzel is segíteni tudjuk a városnak azt a törekvését, hogy pályázzon az Európa Ifjúsági Fővárosa címre. Ehhez mozgósítjuk azokat a partnereinket, akik a fiatalokkal valamilyen módon együtt dolgoznak – tette hozzá Borsó Tibor. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában