Tömegközlekedés

2023.10.27. 11:19

Vonatpótlók hada, lezárás, utastömeg: ilyen volt az első teljes vágányzáras reggel Tatabányán

A szakadó eső és a Jedlik Ányos utat érintő útlezárás nehezítette péntek reggel a fővárosba közlekedők életét. A MÁV és a Volán mellett a rendőrség is megerősített jelenléttel állt az utasok szolgálatában.

Kemma.hu

Az utasoknak a rossz időjárással is meg kellett küzdeniük a reggeli órákban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

A vasútállomás megközelítése, a parkolóhelyek keresése nehézségbe ütközött pénteken reggel. Az 1-es főútvonal vasúti közlekedését érintő teljes vasúti vágányzár miatt jóval több autóbuszt kellett indítani, s ezért több parkolóhelyre is szükség van. Rendőségi segítséggel zárták le a Jedlik Ányos útszakasz Konzum melletti részét.

A továbbutazáshoz szükséges információátadás könnyebbnek bizonyult. Nagyon sok sárga mellényes utasellátó, kalauz segítette a reggeli csúcsban hömpölygő utasokat. Pénteken reggel, fél nyolc körül látogattunk ki. Hárman is szaladtak felém, hogy segítsenek.

Rendőrök is segítették a forgalmat a lezárások miatt
Rendőrök is segítették a forgalmat a lezárások miatt
Fotó: Sugár Gabi / Forrás:  24 Óra

A Konzum felőli oldaláról indultak az IC buszok, amelyek az autópályán haladva jutnak el Kelenföldig. A reggel kilenc óráig közlekedő buszok a BKK buszpályaudvar oldalán, Őrmezőn is megállnak, majd innen átmennek a vasúti vágányok másik oldalára, az Etele térre. Itt van a hazafelé tartó járatok kiindulási pontja is. Mindkét oldalról könnyen megközelíthető az aluljáró, ahonnan a metró, vagy a tovább közlekedő vonatok megállóihoz is könnyen el lehet jutni. 

Ne utazzanak megszokásból!
Az 1-es fővonalat érintő gigaberuházás azonban érint több vonalat is. Mivel elnémultak a sínek Biatorbágy és Szárliget között, így a teherszállítást is át kellett szervezni, amely a vasúttársaság más vonalain is érinti a személyszállítást. A Székesfehérvár és Komárom közötti szakaszra terelik a tehervonatokat, a megnövekedett forgalom miatt azonban ezen a szakaszon is vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Az interneten több olyan csoport is alakult, amelyek segíteni szeretnének a kialakult helyzeten, vagy éppen kiváló üzleti lehetőséget látnak a kialakult helyzetben. Telekocsi közösségi oldalak működnek, ahol csatlakozni lehet egy-egy autóshoz. Az oszkar.com is próbál erre ráerősíteni, persze ez a webhely már hosszú évek óta működik.

Bárhogyan is, a lényeg: senki se utazzon megszokásból. A vasúti felújítás ugyanis szinte minden vonalra van valamilyen hatással. Utazás előtt tájékozódjanak. 

A tatabányai állomás vasút felőli oldaláról indulnak a „sárga” színű buszok, ezek több helyen is megállnak. Tatabányán Alsógalla helyett a sportpályánál, majd Szárliget, és az eddig is ismert megállók következnek.

Az esőben az utasok nagy része nem nagyon nézett fel, így aztán hangos dudaszó akasztotta meg a szemlélődésemet. Hiába jelölték ki a gyalogátkelőhelyet, a vasúti felüljáró lépcsőjéről leérve mindenki ahogy tudott, úgy rohant át a másik oldalra. Az első, már utasokkal teli jármű vezetője közben indulni szeretett volna. A rendőrség biztosította a lezárást, és az utasok mozgását is próbálták segíteni. 

Nagy tömeget kellett irányítania a sárga mellényes utasellátóknak
Nagy tömeget kellett irányítania a sárga mellényes utasellátóknak
Fotó: Sugár Gabi / Forrás: 24 Óra

Az eső elől a segítők, s a várakozók is a felüljáró alá gyűltek. A buszok közben sorban álltak be. A Konzum teljes hosszában buszok sorakoztak. Annyit indítottak el, ahány utas volt. Az autópályán közlekedő járatoknál csak ülő utasokat szállítanak. Kétszer annyi busz vár az indulásra, mint korábban. A tatabányai vasútállomásról már csak Győr felé indulnak vonatok. Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában