Múltidéző

2023.10.24. 19:05

Visszaviszünk a múltba: így épült az erőmű Oroszlányban +videó

A Nemzeti Filmintézet híradós archívumában fellelhető videó az oroszlányi erőműről egyenesen 1957-ből tudósít. Májusban kezdték építeni a második 5 éves terv egyik létesítményét.

Wágner Zsanett

A korabeli híradások beszámoltak arról, hogy a 200 megawattos teljesítményre tervezett Oroszlányi Hőerőmű 41 méter magas acélvázát új módszerekkel, daruk nélkül állították fel. A helyszínen szerelték össze az előregyártó telepen készült paneleket. 

Az erőmű építésénél és szerelésénél dolgozik a főépület tetején felállított 50 tonna teherbírású óriásdaru. A hatalmas létesítmény megvalósításán egy időben 22 kivitelező vállalat végzi a szerelést. A német, a csehszlovák és a magyar szakemberek sikeres összefogásával a 200 megawatt teljesítményre tervezett erőmű első gépegysége megkezdte a kísérleti termelést. 

A generátor és az országos hálózat feszültsége megegyezik. Az oroszlányi hőerőmű az új esztendőben már 50 megawatt teljesítménnyel villamos energiát ad az országnak – adták hírül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában