Filmhíradó

2023.10.22. 13:35

Így zajlott a múlt század elején a tatai nagy lehalászás +videó

88 évvel ezelőtt, 1935-ben is országos hírű volt már a tatai Öreg-tavon a nagy lehalászás. Az egykori filmhíradó beszámolója szerint gazdag fogással zárult a 600 holdas tatai nagytavon megtartott őszi kőrhalászat.

Goletz-DeáK Viktória

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, látványhalászattal indult a szombat reggel Tatán, ahol idén is megtartották az Öreg-tavi Halász– és Halgasztro Fesztivált és annak megnyitóját. Ennek apropóján pedig úgy gondoltuk, hogy csinálunk egy múltidézőt ezzel a régmúltra visszatekintő eseménnyel kapcsolatban.

A Mátyás király korabeli Öregvár és a százados barokk kastélyok között elterülő 600 holdas tatai nagytavon minden ősszel körhalászatot tartanak. A csónakokkal kifeszített hálókat köralakban szűkítve vonják a partra, ahol a gazdag zsákmányt faj és nagyság szerint osztályozzák. Így kerülnek iparvasutakon, a tógazdaság központján létesített telelőkbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában