Nem sikerült

2023.10.29. 16:14

Motorhiba miatt zárult a táti egyenesben sikertelenül Wright világrekord-kísérlete 88 évvel ezelőtt

Motorhiba húzta keresztül nyolcvannyolc éve a táti egyenesben rekorddöntésre készülő Wright számításait.

Walczer Patrik

1931 októberében nagy várakozások közepette érkezett meg Joe Wright Tátra, ahol korábbi 242 kilométer/órás sebességrekordját kívánta megdönteni. A korabeli filmhíradó tudósítása szerint érdeklődők sora nézte végig testközelből, amint a világbajnok leemelte járgányát egy platós teherautóról, néhányan segítettek is neki.

A kísérlet előtt több százan sorakoztak fel akkor még szűkebb űrszelvénnyel rendelkező, ma már igencsak más arculattal és forgalommal bíró Tát és Nyergesújfalu közötti egyenes két oldalán. A mutatvány amilyen szép reményekkel indult, annyira csalódást keltő kimenettel zárult, legalábbis a motoros szemszögéből.

Kiderült ugyanis, hogy menet közben motorhiba jelentkezett, így Wright „csak” 204 kilométer/órával suhant végig az egyenesen. Azért valljuk be, évtizedekkel ezelőtt ez a sebesség kisebb csodával ért fel és ma is felkapnánk a fejüket, ha egy világbajnok éppen hazánkban kívánna rekordokat döntögetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában