Mérföldkő

2023.10.03. 17:26

Legördült a gyártósorról a félmilliomodik Suzuki S-CROSS

Legördült a gyártósorról a félmilliomodik S-CROSS, ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Suzuki Zrt. – közölte a vállalat. Az esztergomi crossover gyakorlatilag tíz év alatt meghódította a szakmát és a vásárlókat.

Walczer Patrik

Franciaországban talál gazdára az 500 ezredik S-CROSS

Forrás: Magyar Suzuki Zrt.

A japán autóipari vállalat éppen tíz évvel ezelőtt mutatta be, majd kezdte gyártani Esztergomban az SX4 S-CROSS C-kategóriás crossover modellt, amely hamar a hazai eladások élvonalába került. Ez a típus először 2016-ban, majd 2021 őszén újult meg, izgalmas vonalvezetésével, könnyű kezelhetőségével és kifinomult stílusával az egyik legkedveltebb Suzuki modellé vált.

A sajtóközlemény szerint 2021 óta már egyszerűen S-CROSS-nak hívják a crossovert – az SX4 megnevezést elhagyták éppen abban az évben hagyták el–, sikere pedig talán éppen abban rejlik, hogy egy ferde hátú limuzin és egy városi terepjáró előnyeit ötvözi. A 2013-as és 2016-os modell még hagyományos benzinmotoros változat volt, 2020 óta az európai piacokra már csak hibrid meghajtású S-CROSS-t értékesítenek. Ez a döntés nem véletlen, hiszen a Suzuki Csoport a fenntarthatóságra törekszik, és eltökélt céljuk, hogy 2050-re világszerte karbonsemleges üzemekkel és portfólióval szeretnék kiszolgálni a vásárlókat.

Tény, hogy az S-CROSS gyorsan az egyik legnépszerűbb hazai autómodell lett. Ennek fényében az sem meglepő, hogy a tavalyi évben az újautó-piacon a modellek listájának abszolút győztese 7187 példánnyal, vagyis ezt a típust értékesítették a legtöbb darabszámban. Egyébként autómárkák tekintetében összetettben is a Suzuki végzett az élen.

A szakmai díjak is igazolják, hogy az S-CROSS megfelelő választás lehet, hiszen 2013-ban Magyar Termék Nagydíjat és nívódíjat kapott, 2022-ben és 2023-ban Az év magyar autója szavazáson elnyerte a közönségdíjat, idén pedig a szakmai zsűri döntése alapján az Év magyar autójának választották 22 márka 39 autójának versenyében.

Utóbbi egyébként annak is köszönhető, hogy a tavaly év végén bevezetett Suzuki Connect nevű, új csatlakoztatott szolgáltatás az európai piacon az Esztergomban gyártott modellben volt először megrendelhető. Az okostelefonról irányítható rendszer számos olyan funkcióval rendelkezik, amely megkönnyíti az autó karbantartását és használatát a mindennapi közlekedésben.

Szeptember 28-án gördült le az esztergomi gyártósorról a félmilliomodik S-CROSS hibrid. Ez a kocsi automata váltóval, kanyonbarna gyöngymetál színben készült és új gazdája hamarosan átveheti Franciaországban.

A szürke a legkedveltebb szín
A Magyar Suzuki Zrt. sajtóközleményében két további érdekességre is felhívják a figyelmet. Az egyik, hogy 2022-ben az S-CROSS tekintetében a megrendelésszámok alapján mely országok számítottak toplistásnak. Magyarország után (7.338 db) Olaszországban is igen keresett volt a modell, (4.718 db), de az Egyesült Királyságból (3.770 db), Izraelből (2.855 db), Németországból (2.285 db) és Franciaországból (1.671 db) szép számmal rendeltek új autókat. A másik pedig, hogy ennél a modellnél is beszélhetünk legkedveltebb színekről: a szürke változatból készült a legtöbb, 134.928 darab, de sok fehér (107.481 db), kék (70.456 db), ezüst (59.102 db), illetve fekete (43.521 db) S-CROSS is járja az utakat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában