Megújul

2023.10.12. 17:30

Látványterveken a Cseke-tavi Sörkert: nyárra készülhetnek el a munkálatokkal +fotók

Jövő nyáron nyithat a Cseke-tó partján a megújult Sörkert. A munkálatokat idén év elején kezdték el.

Goletz-DeáK Viktória

Látszólag áll a Cseke-tavi Sörkert felújítása, de a falak mögött, és az íróasztal mellett most is lázasan zajlanak a munkálatok. A beruházást végző KrealPlan KFT. két ügyvezetője, Essősy Ákos és Krekó András még a covid alatt jelentkezett az önkormányzat által kiírt pályázatra. A megállapodás szerint 2037-ig megkapják az épület bérleti jogát, aminek a díját előre kellett kifizetniük. 

Úgy tudjuk, hogy ebből az összegből fejezte be a városi tenisz klub  a Cseke-tó mellett lévő teniszpályák öltözőinek építését. Egyébként korábban a klub használta a Sörkert egy részét öltözőnek. Mint arról korábban a Kemma.hu is beszámolt: a pályázat értelmében a cég vállalta, hogy az épületet teljesen felújítja és a modern elvárásoknak megfelelő vendéglátóhelyet alakítanak ki belőle. Azonban ekkor még ők sem tudták, hogy mekkora fába is vágták a fejszéjüket. 

Essősy Ákossal a Sörkert "kibelezett" épületében találkoztunk, ahol ha nem is látványosan, de látszanak a munkálatok nyomai: a régi nyílászárókat kivették, a tó felé eső falszakasz nagy részét megnyitották, a falakat acél tartószerkezetekkel erősítették meg, hogy a helyükre majd üveg panorámafalat tehessenek. A padlón összesen harminchárom narancssárga cső fút végig, amiben a szükséges áramot vezetik el. 

Az ügyvezető közben elmondta, hogy a nyári hónapokban a teljes padozatot feltárták, felbontották, és egy méter mélyen kiásták, hogy az egykor szigeteletlen öltözőépület alulról megfelelő víz és hőszigetelést kapjon. Időközben a szint alatti csatorna szerelés is megtörtént, a csatlakozási pontok kiépültek az előírás szerinti helyiségeknek, mint a személyzeti öltöző, hús- és zöldség előkészítő, konyha, fogyasztóedény mosogató, vendég mosdó és wc, valamint a 40 férőhelyes vendégtér és bár részére. 

Azonban ezek csak a látható munkák voltak. Számtalan olyan problémát is meg kellett oldaniuk, amikre egyáltalán nem számítottak.

– Első megdöbbenésünk az volt, hogy az épület homlokzatán, a nyílászárók felett futott végig egy gázvezeték, amiből többek között a park többi fogyasztói is kapták a gázt. Így első lépésben megterveztettük és engedélyeztettük ennek a gázvezetéknek a kiváltását, ami hosszú hónapokig tartott. Addig nem is tudtuk elkezdeni a homlokzati munkákat. Közben magunk lecsatlakoztunk a gázhálózatról – kezdte a felújítás első teendőivel Essősy Ákos, aki elárulta, hogy bár maga a sörkert a hatvanas években épült, mivel a történeti kert (Angolkert) területén van, minden tervezett változtatást egyeztetni kellett nemcsak a várossal, de az építésügyi és örökségvédelmi hivatallal is. Ami szintén hosszú időt vett igénybe. Illetve a sörkerthez tartozó terület gondozását és jövőbeni elrendezését is külön meg kellett terveztetni.

– Az épület körüli park kertészeti koncepciótervéhez kerttörténeti kutatást kellett végeznünk. Szakember segítségével az összes, a területen álló fát felmértük, katalogizáltuk, megvizsgáltuk. Ez hatalmas munka, hiszen a felmérési jegyzőkönyvben 130 darab fa szerepel, a teljes kutatás ennyi fát vizsgált, az épület közvetlen környezetében ebből 34 található. Az épület körüli fák száraz metszése, frissítése, ápolása korábban megtörtént – mutatta a hatalmas fákat Essősy, aki azt ígérte, hogy csak akkor fognak kivágni egy fát, ha arra a szakember azt mondja, hogy menthetetlen, vagy balesetveszélyes. A többit megfelelő ápolással, metszéssel szeretnék megóvni a további pusztulástól.  

Természetesen közben sem álltak a munkálatok: a teljes létesítményt lomtalanították, kármentesítették, a teljes belső épített szerkezeteket, elavult gépészeti és elektromos rendszereket elbontották. Ebből a kívülállók nagyjából csak annyit láttak, hogy sorra hozták és vitték a konténereket. 

Ráadásul a felújítás során feltehetően megsérthettek egy vízvezetéket, ugyanis "vakon" dolgoztak. Arról semmilyen tervet nem találtak, hogy merre is futhatnak a közművek. A csőtörés elhárítását követően teljesen új nyomvonalon, teljesen új víz betáplálást építettek ki. 

– Ki kellett alakítanunk a létesítmény új közmű rákötéseit a későbbi üzemszerű működés biztonsága érdekében. A koncepció kialakult, hőszivattyút tervezünk padlófűtéssel és klímákkal kiegészítve, a használati melegvíz pedig bojlerekkel készül. A konyha kialakítása során folyamatos egyeztetésben vagyunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hatósággal. Az iránymutatásukat figyelembe véve alakul ki a végleges alaprajz, ezt követően készül a gépészeti kiviteli terv – sorolta a további feladatokat az ügyvezető, miközben az épület belső kialakítását mutatja. Mint mondta: az építész tervezőjük, Schenk Attila megálmodott tervei alapján középen kialakítanak egy átjárható részt, ami összeköti a tó felőli teraszos területet a hátsó kerttel. A vendégtér két oldala pedig egy hatalmas összefüggő üvegfal lesz, amiből csodálatos kilátás nyílik majd a tóra. A part felé egyébként egy teraszt is terveznek, ahova kiülhetnek a vendégek. Itt is figyelembe veszik a  meglévő növényzetet, és fák ölelésében fog lépcsőzetesen végig futni a terasz. 

– Október végén várható az üveg nyílászárók beépítése, ami igazán látványos része lesz a munkafolyamatnak. Az őszi, téli időszakban tudjuk ütemezni a beltéri munkálatokat. Nyitás várhatóan 2024 tavasz, nyár, Egy műemléki környezetben álló elavult, bontandó épület átalakítása modern vendéglátó létesítménnyé, korszerű és biztonságos közösségi találkozó hellyé, lényegesen több munkát és részletesebb előkészítést igényel, mint adott esetben egy zöldmezős, vagyis egy teljesen új építkezés. A beruházás időigényesebb, de láthatatlan része, most ősszel fordul át a fizikailag is látható szakaszba. Igyekszünk felzárkózni a városi beruházások üteméhez – ígérte a szakember. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában