Csevegj velem!

2023.10.14. 06:56

Hogyan lehet megmászni egy hamburgert? - az oroszlányi fotós képe elárulta

Fűnyírás mosogatószivacson vagy hegymászás hamburgeren. Csákvári Péter fiatal fotográfus minivilágokat kreál képein. Az alkotó egykor Oroszlányban élt, most a Csevegj velem! legutóbbi vendégeként kérdezhettek tőle az oroszlányiak.

Wágner Zsanett

Az oroszlányi Csevegj velem! sorozat legutóbbi vendége izgalmas témával érkezett a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermébe. A Tiny Wasteland, azaz a miniatűr világ alkotójával Bereczki Béláné közművelődési munkatárs beszélgetett. 

– Gimi után szakácsként dolgoztam egy óceánjárón – mondta Csákvári Péter. – Abból a keresetből vettem egy fényképezőgépet. Úgy nézett ki, hogy főállású ételfotós lehetek, aztán ellopták a gépemet. A Kelenföldi Erőműnél szálltam le, amikor a táskámat letépte rólam egy srác. Benne volt az egész havi fizetésem, a fényképezőm, a laptopom, a telefonom, az irataim. Az összes lencse is nálam volt, mert előtte való nap fotóztam. Aztán a rendőrségen még hamis tanúzással is megvádoltak, azt gondolták, hogy nem volt több millió forint abban a táskában – mesélt a kezdetekről a fiatal ororszlányi tehetség, aki ezután kénytelen voltam visszamenni szakácskodni. Ezzel egy érdekes időszak vette kezdetét, mint mondta, főzés közben, némán dolgozta fel a gyászt.

Peter Csakvari's Tiny Wasteland
Minivilágokról mesélt Csákvári Péter fotográfus
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

– Úgy éreztem, hogy minden romba dőlt. Nem akartam még egy „idegenlégiót”, de ha egyszer muszáj volt világgá menni, akkor már összeszedtem két haveromat. Így jutottunk Herm szigetére, visszajött a pénz, amiből vettem egy jobb gépet és egy makró lencsét – mesélte a fotós, aki egyre inkább fókuszált a hátérre is. – Lefotóztam az étellel egy poharat, egy bogarat vagy éppen egy fűszálat, de ezek limitált kiadásban voltak. Így teremtetettem magamnak egy világot. Egy miniatűr világot – nyilatkozta Péter, aki valódi méretű tárgyak és miniatűr figurák izgalmas interakcióját hozta létre, ahol a hangsúly a két elem együttműködésén van.

Csákvári Péter a Tiny Wasteland megalapítójaként több nemzetközi elismerésben is részesült, olyan brandekkel dolgozik itthon, mint a Pöttyös Túró Rudi, de a Vöröskereszt egyik véradó kampányában is a Tiny Wasteland világa tűnik fel. Fotói gyakran sötét humorral mutatják be a társadalom elgondolkodtató jelenségeit.

Népszerűsége akkor kapott nagy lendületet, amikor 2017-ben egyből a harmadik helyen végzett a Sony World Photography Awards-on. Hamarosan a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, Kínában és Londonban rendezhetett kiállítást. Emellett a Tiny Wasteland, mint a legtöbb kreatív, Instagram-kompatibilis tevékenység, remekül monetizálható (pénzzé változtatható), rendszeresen kap megkereséseket.

Peter Csakvari's Tiny Wasteland
Mozarell Aquapark
Forrás: Peter Csakvari's Tiny Wasteland/Facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában