Előadás

2023.03.10. 07:00

Oroszlányi kávénagykövet: a kávézást akár folyékony Facebooknak is nevezhetnénk

Egy jó kávé elindítja a napot, energiát ad, vagy kiváló kísérő egy baráti beszélgetéshez. Arról, hogy egy jó erős fekete hogyan jut el a kávétermő földekről a csészéig, Márkosi Balázs barista mesélt Oroszlányban.

Wágner Zsanett

Igazi kávékülönlegességet is kóstolhattak az előadást hallgatók

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

– Közösségi élményt jelent a kávézás, akár folyékony Facebooknak is nevezhetnénk – kezdte előadását az oroszlányi származású, magát kulináris idegenvezetőnek vagy kávénagykövetnek tituláló Márkosi Balázs, aki első vendégeként ülhetett a fotelban Takács Tímea intézményvezetővel szemben. A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár intézménye korábban indított két előadássorozatot, így most a Műélmény Kávézó és az Én zeném mellett csütörtökön debütált a Csevegj velem is.

Az első meghívott történelmi visszatekintéssel indított. Mesélt egy legendáról és a VIII. századról, amikor egy Káldi nevű kecskepásztor felfedezte az etióp fennsíkon, hogy ha jószágok egy piros bogyóból ettek, egész éjjel nem aludtak. Később a pásztor is megkóstolta, de kétkedve fogadta ébren tartó hatását és tűzre dobta a növényt. Így történt, hogy a tűzben megpörkölődtek az első szemek. További érdekességről is mesélt. Egyebek mellett arról, hogy egy kutatás szerint évente 5 milliárd csésze kávé fogy hazánkban, mindez egy emberre vetítve napi 2,5 csésze kávé.

– Emlékeink túlnyomó része, csaknem 95 százaléka illatokhoz és ízekhez kötődik. Ebből az alapvetésből kiindulva kezdtem el foglalkozni a kávé és az étel párosításával. Bornál működik, miért ne válna be a kávé esetében is? – hangzott a költői kérdés.

Elmondta, a szervezet koffeinbontó-képességétől függ, kire milyen hatást gyakorol egy csésze fekete. Tévhit, hogy csak serkentő hatása van. Elképzelhető, hogy aluszékony lesz például egy olasz az esti ristretto után. Ez azért lehetséges, mert a koffein egy vízoldékony vegyület és minél kevesebb ideig érintkezik a kettő annál sűrűbb lesz az ital.

Hosszú és nagy út vezet a kávéültetvényekig a csészékbe. Pörkölés, feldolgozás, csomagolás, vákuumozás, és a szállítás. 
– A szemes kávé 3-6 hónapig őrzi az aromákat, az őrölt kávé már önmagában elveszíti az aroma komponenseinek nagy százalékát. A ma olyan divatos kapszulásokkal az a helyzet, a pörkölést követően zárják őket alumínium tégelyekbe, így hosszú évekig megőrzik tartósságukat – zárta szavait Márkosi Balázs, aki szerint egy jó kávé tejjel és cukorral javítható, de egy igazán minőségi feketét kevesebb eséllyel ízesítünk. Az előadáson kóstolni is lehetett, például az 1600 méteres magasságból érkezett mosott hondurasi kávét, pomelo és papaya aromával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában