Ha ilyet találsz, jelentsd!

2023.10.29. 11:30

Elképesztő, hányszor riasztották a tűzszerészeket robbanótestek miatt vármegyénkben

Idén eddig összesen nyolcvannyolc alkalommal érkezett bejelentés robbanótestek kapcsán Komárom-Esztergom vármegyéből a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredéhez – válaszolta megkeresésünkre Bólyi Bálint törzsőrmester, speciális tűzszerész altiszt.

Kemma.hu

Azonnal jelentsük, ha ehhez hasonló tárgyat találunk például a Duna medrében

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Mint ismert, a második világháború utolsó éveiben hosszú hónapokon keresztül Magyarországon húzódott a frontvonal, az egymással szemben álló felek pedig légi és tüzérségi támogatással igyekeztek még nagyobb sikereket elérni. A harcok során rengeteg robbanótestet is bevetettek és ennek köszönhető, hogy évtizedekkel később is előkerülnek még fel nem robbant példányok a földből, vagy éppen a Dunából.

Utóbbira volt példa a közelmúltban Esztergomnál is, ahol Dávid Balázs gátőr bukkant rá egy fémdarabra az éppen szárazon lévő mederszakaszon. Mivel sejtette, hogy robbanótestről lehet szó – és tudta azt is, hogy az alacsony vízállás miatt sokan sétálnak a vízparton –, így tárcsázta a 112-es segélyhívót, a kiérkező rendőrök pedig értesítették a tűzszerészeket is.

Bólyi Bálint az eset kapcsán elmondta, hogy még aznap kirendeltek a helyszínre egy tűzszerész járőrt, amelynek a parancsnoka megállapította, hogy egy második világháborús, 37 mm átmérőjű, német páncéltörő gránátot mosott ki a Duna. A törzsőrmester azt is elárulta, hogy az eszközt későbbi megsemmisítés céljából elszállították a helyszínről. Érdekesség, hogy az idei bejelentések közül húsz alkalommal soron kívül kellett intézkedniük tűzszerészeknek, ez összesen mintegy hatvan darab eszközt jelent.

Fontos az elővigyázatosság

Az átlag civilek sosem tudhatják, hogy egy-egy földből, folyómederből előkerült aknagránát vagy egyéb, jelentős pusztításra képes eszköz éles állapotban van-e, így mindig kellő elővigyázatossággal kell cselekedniük. A honvedelem.hu oldalon ismertetik, hogy egy érvényben lévő kormányrendelet értelmében ha valaki robbanótestet, illetve annak látszó tárgyat talál, vagy információt szerez a hollétéről, akkor bejelentést kell tennie a területileg illetékes rendőri szervnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában