Előbukkant

2023.10.20. 11:26

Éles robbanótestet találtak a Duna medrében - páncéltörő gránát került elő

Úgy tudjuk, hogy robbanóanyag és gyújtószerkezet is volt benne. A következő hetekben a folyóparti sétáknál az alacsony vízállás miatt nem árt az óvatosság.

Kemma.hu

Elszállították a tűzszerészek a páncéltörő gránátot

Fotó: D.B.

Nagy valószínűséggel egy 37 milliméteres második világháborús német páncéltörő gránát került elő szerdán a Duna Palkovics-pad és szénrakodó közötti szakaszán, melyre az alacsony vízállás miatt az éppen szárazon lévő mederben talált rá Dávid Balázs esztergomi gátőr. A szakember a vasdarab láttán rögtön gondolta, hogy egy robbanótest lehet, ezért tárcsázta a 112-es segélyhívót.

Információink szerint a rendőrök rövid időn belül a helyszínre értek, majd ők értesítették a tűzszerészeket, a speciális egység pedig megvizsgálta és végül későbbi megsemmisítés céljából el is szállította az eszközt. Úgy tudjuk, hogy bár külsőleg az eltelt évtizedek nyomot hagytak a robbanótesten, a lövedék kilőtt, éles állapotban volt, robbanóanyag és gyújtószerkezet is volt benne.

Érdekesség, hogy a megtalálása óta eltelt órák alatt néhány centiméternyit emelkedett a vízszint, így például október 19-én, csütörtökön már ki sem látszott volna a folyóból. A következő hetekben a folyóparti sétáknál a vízállás miatt továbbra sem árt az óvatosság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában