Megemlékezés

2023.10.20. 14:24

Az 56-os forradalom gyermekáldozataira emlékeztek a tatai Vaszary iskola ünnepségén +fotók

Újabb műsorral készültek a tatai vaszary-s diákok. Ezúttal az október 23-i forradalom 67. évfordulójára készült az előadás.

Goletz-DeáK Viktória

Különleges előadással készültek a 7. és 8. osztályosok

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A tatai Vaszary János Általános Iskolában ezúttal a 7. és a 8. osztályosok előadásában keltek életre az 56-os forradalom eseményei. Az ünnepség elején az iskola igazgatója, Varga Edit köszöntötte a diákokat és a tanárokat. 

A nemzeti összetartozás és a nemzeti érzés a legnagyobb összetartó erő, amit ápolnunk kell

– emelte ki beszédében az intézmény vezetője.

A műsort Németh Linda és Farkasné Varga Krisztina magyartanárok szervezték, de most is a gyerekek bevonásával készítették el a forgatókönyvet és a koreográfiát. Németh Linda elmondta, hogy a két végzős évfolyam már elég nagy ahhoz, hogy megértsék a történtek fontosságát és a tanultak alapján már a történeti hátterük is megvan hozzá. 

Az idei megemlékezésen a gyerekek szemszögéből mutatták meg a diákok, hogyan zajlott a forradalom: az elején a korabeli iskolában beszélgettek az utcán történtekről, hogy mit érzékeltek, fogtak fel, hogyan élték meg a forradalmi napokat. Arról beszélgettek, hogy nem lehet már félelemben élni, attól rettegni folyton, hogy elviszik a szüleiket a nagy fekete autóval.

Többen ki is szöktek otthonról, csatlakozni akartak a tüntetőkhöz a Bem szobornál. Szappannal és zsírral akarták felmosni a földet, hogy csusszannak a tankok. És még a közeledő hatalmas harckocsik és a fegyveres katonák sem ijesztették el őket. De végül a túlerő legyőzte őket is: egyikük családjával elmenekült az országból, egy másik fiút pedig elkapták az oroszok.

Mint mondták: azokon a napokon több száz fiatal diák neve került fel a foglyok listájára. Mivel gyerekeket nem végezhettek ki, ezért börtönbe zárták őket és megvárták, míg nagykorúak lesznek és csak utána végezték ki őket. Ők voltak a forradalom gyerekáldozatai. Ők voltak, akik nem akartak továbbra is félelemben élni. 

Németh Linda tanárnő elmondta, hogy a gyerekek nagyon sokat készültek az ünnepségre, az utolsó két héten mindennap próbáltak. Az előadást pedig most rendhagyó módon a tanárok és a diákok közös kórusa kísérte. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában