Csobbanó

2023.09.27. 13:00

Leghamarabb 2024 elején nyithat ki az oroszlányi uszoda, itt van, mikre van hozzá szükség

Mikor, mekkora összegből és milyen felújítási munkálatok után nyithatja ki kapuit a Csobbanó uszoda, a város egyik közkedvelt létesítménye? Ez lesz a szeptember 28-i testületi ülés egyik fő napirendje.

Kemma.hu

Mindig fontos téma az uszoda ügye

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy továbbra is minimális fenntartási kiadásai vannak az egy éve bezárt oroszlányi uszodának, aminek újraindítása elképesztő kiadásokat emésztene fel a megnövekedett energiaárak miatt. Az önkormányzat állami támogatást igényelt. Mivel a létesítmény nem felelt meg a kritériumoknak, tehát vesz részt a Nemzeti Úszószövetség utánpótlás programjában és a rezsiválság alatt zárt be az uszoda, nem kapott plusz pályázati forrást. Lazók Zoltán polgármester a csütörtöki testületi ülésen javaslatot tesz az uszoda problémájának megoldására.

A szeptember 28-i előterjesztésben szerepel, hogy „Előreláthatólag a jövő évben önkormányzatunk pénzügyi lehetőségei a bezáráskori helyzethez képest kedvezőbbek lesznek, így a képviselő-testület pozitív döntése esetén a város ezen igen kedvelt létesítménye jelenlegi tudásunk szerint újranyitható”.

A Víztorony Rádió információi szerint az uszodát leghamarabb a jövő év elején lehet újranyitni, ehhez azonban legkésőbb az októberi ülésen végleges döntésnek kell születnie, mivel a nyitáshoz kapcsolódóan számos előkészítést kell elvégezni a létesítményben. Elsősorban fontos a gépészeti rendszerek próbaüzeme, tehát a villamos-, vízgépészet-, légtechnika-, fűtési rendszerek elindítása. 

Második lépésként a próbaüzem tapasztalatai, eredményei alapján el kell végezni a karbantartást és a szükséges felújításokat. Ezután felújításokkal is kell számolni, továbbá el kell végezni a tisztasági-egészségügyi festést a teljes belső területen. Fontos a vizes szerelvények, szaniterek ellenőrzése, tisztítása, szükség szerint egyes elemek cseréje. Külső felújításokra is szükség van, különösen lépcsőjavításokra, illetve a homlokzat tisztítására és festésére. Ezek mellett pedig a legfontosabb, hogy az üzemeltetőnek személyzetet is biztosítania kell az újranyitáshoz.

Az előterjesztéshez kapcsolódó határozati javaslat az újranyitáshoz szükséges fedezetként mintegy 30 millió forintot különítene el a költségvetésből. Amennyiben pozitív döntés születik az ügyben, úgy a Létesítményeket Üzemeltető non-profit Kft.-nek kell majd összeállítani a 2024. évre vonatkozó üzemeltetési költségeket.

Amennyiben a 2024-es költségvetés elfogadásáig várni kell a nyitással kapcsolatos döntéssel, úgy a döntéstől számítva legkorábban 2 hónapon belül lehet nyitni, ehhez azonban az kell, hogy az ősz folyamán valósuljon meg egy tartós próbaüzem, és az egyéb felmerülő felújításokat, pótlásokat és technológiai javításokat is elvégezzék.

A nyitásra tehát befolyással lehetnek a megelőző munkák, illetve a közüzemekkel kapcsolatos bizonytalanság is. Utóbbinak oka, hogy bár a távhő területén a jövő év utolsó negyedében (az erőmű újranyitásával) díjcsökkenés várható, a víz-, és szennyvíz tekintetében jelentősebb drágulásra is lehet számítani az elkövetkező időkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában