Nagylemez

2023.09.24. 12:00

Hibás rezgések

„Én emo vagyok!” – mondta úgy tizenhat évvel ezelőtt, az azóta már lecsengett stílusirányzat iránt rajongó barátom, aki nem volt vasalt hajú, nem használt fekete szemceruzát, nem viselt kockás csuklószorítót, így vélhetően csak lélekben azonosult a „sorstársaival”.

A nagylemezen sok remek dal hallható

Mellesleg élénken beleégett az emlékeimbe, hogy megállás nélkül hallgatta az általa emo-nak tituált, valójában inkább alternatív rock és indie stílusúként jegyzett Thirty Seconds to Mars nevű banda egyik érzelgősebb számát, a From Yesterdayt. Nos, azért Jared Leto énekesnek és együttesének több ütős dala is van, melyet a számtalan lemez bizonyít. A frontember, azaz Jared nagy harcos, a maga szó szoros értelmében, hiszen a Harcosok klubja című filmben is szerepelt, Edward Norton egy sötét pincében szó szerint félholtra verte őt, majd utána még zenésztársaival kidobott néhány albumot. 

Micsoda feltámadás – no de ennyit Jared filmes karrierjéről. Tény, hogy a Thirty Second to Mars egyre inkább eltávolodik a rockos vonaltól, talán ez is közrejátszott abban, hogy Tomo Miličević 2018-ban kilépett a bandából, bár furcsa, hogy a rendkívül sikeres America című album megjelenését követően tette mindezt. Öt év telt el az újabb nagylemezig, mely az It's the End of the World but It's a Beautiful Day címet viseli. Talán minden szép és jó, aztán kiderül, hogy ez csak ámítás. 

A Stuck című nyitószerzemény elektronikus rezgései rögtön bevezetnek minket Jared érzelmi világába és máris együtt ülünk az emocionális hullámvasúton, mely a lassú emelkedés után a refrénhez érve a mélybe zuhan. A Life Is Beautiful már hatásosabb dalnak számít, amolyan Artic Monkeys, Imagine Dragons egyvelege, a túltengő basszus mellett talán még élvezhető is. A 7:1 című dal nyilván nem a 2014-es vébén Brazíliát ekkora arányban tönkreverő német válogatottról szól, de a botladozó Nationalelf büszke lenne, ha legalább a zenei szférában még jegyeznék a földkerekséget egykor megdöbbentő sikerüket. 

Ez igazából egy vallomás, mely lényegében a menekülésről és a bosszúról is egyaránt szól. A banda új albuma kapcsán egy örök klasszikust idéznék: kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában