Reagálás

2023.09.01. 11:06

Hatostelepi önkormányzati bérlakások: a máltaisok háttéranyagot készítettek, nem listáztak

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a legutóbbi tatabányai közgyűlésen nagy vihart kavaró, hatostelepi önkormányzati bérlakások kapcsán kiemelte: az önkormányzat felkérésére döntéstámogató háttéranyagot készítettek, nem listáznak családokat, és nem készítettek sürgősséggel tárgyalandó előterjesztést.

Kemma.hu

A tatabányai közgyűlésen komoly vitát generált a hatostelepi bérlakások jövője

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló B.

A legutóbbi tatabányai közgyűlés egyik vitatott ponta a hatostelepi, felújított önkormányzati bérlakások sorsa volt. Mint ismert, sürgősségi indítványként akarta tárgyaltatni Szücsné Posztovics Ilona polgármester a bérlakásokba való csere útján történő „beköltözési kérelmek elbírálását.” A téma vitát generált. Volt, aki nem nem értette, hogy miért nem pályázat útján akarják kiválasztani a bérlőket, hiszen ez a szokásos ügymenet. Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) többször is kérdezte, hogy miért kell ezt ilyen sürgősen, ráadásul zárt ülésen tárgyalni. Az illetékes bizottság nem is tárgyalta a kérdést egyébként, mondván, az nem felelt meg a helyi lakásrendeletnek. 

Dr. Holicska Judit aljegyző annyit elmondott még a nyílt ülésen, hogy a Máltai Szeretetszolgálat készített egy listát az általuk ilyen módon támogatásra ajánlott családokról, és bérlőktől, lakáshasználóktól a nyilatkozatok augusztus 17-én kapták meg az önkormányzatnál. Szücsné Posztovics Ilona arról is beszélt, hogy a Szeretetszolgálat és a szakiroda vélemnyeit összegezve állították össze az előterjesztést, ami végül amúgy nem került be a napirendek közé, miután a képviselők leszavazták a tárgyalását.

A vitában a „titkos lista”, a „mutyiaszagú” kifejezések is elhangzottak, emlékeztettek képviselők, hogy csak pályáztatás nyomán lehet kiutalni a lakásokat, és hogy a felújítás kapcsán eredetileg arról volt szó, hogy ki- majd visszaköltöztetik a bérlőket, most viszont lakások összenyitásáról és új bérlőről is szó volt az előterjesztésben. Végül nem is vették napirendre a kérdést. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megkereste a Kemma.hu-t a közgyűlésen történtek után, hogy tisztázzák, milyen szerepet is töltöttek be az ügyben.

− A Máltai Szeretetszolgálat nem készített sürgősséggel tárgyalandó előterjesztést a tatabányai közgyűlés számára, hanem a döntést megalapozó háttérmunkát végzett az önkormányzat felkérésére, hogy a felújított lakásokról valós információk alapján hozhassanak majd döntést a képviselők. A Szeretetszolgálat az önkormányzat konzorciumi partnereként érintett a „Megyei jogú városok leromlott városi területeinek rehabilitációja” nevű pályázatban, melynek során a Hatostelepen bérlakásokat újítanak fel − kezdte levelét Romhányi Tamás, a Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.

Hozzátette: a karitatív szervezet hosszú ideje valósít meg felzárkózást elősegítő programokat tatabányai telepeken, folyamatos jelenlétének köszönhetően jól ismeri az ott élő családokat. 
− A pályázati kiírás szerint a felújított lakásokba csak a szegregátumban élők költözhetnek be. A Szeretetszolgálat az önkormányzat kérésére felmérte, mely családok képesek hosszú távon fenntartani a lakásokat, megóvni az épületek állagát, fizetni a bérleti díjat, és kinek jelenthet a felújítás esélyt a továbblépésre, és ezeket az információkat bocsátotta a hivatal rendelkezésére. A máltai szervezet ugyanakkor nem listázza a telepen élő családokat, az elesett emberek segítőjeként végzi munkáját a telepen − nyomatékosította a kommunikációs vezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában