Brigetio Öröksége

2023.09.17. 18:31

A komáromi múzeumban kiderült, mivel játszottak az ókori rómaiak (fotókkal)

Római játékokkal várta az érdeklődőket a kulturális örökség napjai alkalmából a Brigetio Öröksége Látogatóközpont. A komáromi múzeum rendezvényére rengetegen voltak kíváncsiak, sorra készültek a római frizurák, de izgalmas előadások is várták az érdeklődőket.

Körtvélyfáy Dina

A játékosok háromszögben állnak, és egymásnak dobálják a babzsákokat, amelyeknek nem szabad leesniük

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Már délelőtt nagyon sok látogató érkezett a múzeumba, ahol az ókori Rómába röpítették az érdeklődőket. Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója lapunknak elmondta, ez alkalommal a római korban is ismert játékokat szerették volna megismertetni a közönséggel. Már a múzeumok éjszakáján, és ez alkalommal is nagy sikere volt a trigonnak, amely egy ügyességi játék, amelyet most babzsákokkal játszanak. A játékosok háromszögben állnak, és egymásnak dobálják a babzsákokat, amelyeknek nem szabad leesniük.

Megtudtuk azt is, a malom játékot a rómaiak is jól ismerték, de ők nem csupán a négyzetes verziót ismerték, hanem a körmalmot is. Malom játékot a nyilvános WC-ben is találtak, az ülőke fa lapjába karcolva. A római korban ugyanis az illemhelyek egyfajta társadalmi színtérnek számítottak, egymás mellett több tucat WC volt, válaszfal nélkül. Itt köttettek üzletek, lehetett pletykálni, és különféle játékokat játszani.

Dr. Dobosi Linda, dr. Dévai Kata és dr. Sáró Csilla, az Eötvös Loránd Kutatói Hálózat munkatársai tablókat is készítettek, amelyek segítségével az ókori játékok eredetét is meg lehetett ismerni. Ki lehetett próbálni a legősibb dobókockát, az asztragaloszt, amelyet négy oldalú dobókockaként lehetett használni. Az asztragalosz a birkák/kecskék lábának hátsó bokacsontjából készült. Az is kiderült, a Barbie figurának is volt római kori elődje, hiszen az egykori birodalom területén több száz olyan felnőtt nőt megjelenítő babát találtak, amelyek sok tekintetben hasonlítanak a modern kori játékra. Egyes leletek arra utalnak, hogy a babák eredetileg kifestett, öltöztethető játékok voltak.

A nap során a római kori öltözködésről, a római játékokról és a római üvegek védjegyeiről lehetett előadást hallani. A múzeum egyik munkatársa korabeli ruhákat is varrt, amelyeket fel is lehetett próbálni, majd római enteriőrben fotózkodni. Emellett római frizurák is készültek az épület melletti sátorban. A római gyűjteményhez kapcsolódóan a gyerekek matricázhattak, freskókirakóztak, festettek, de a VR-játék is hatalmas népszerűségnek örvendett a nap során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában