Nyílt nap

2023.08.17. 17:30

A legújabb leleteket is megtekintették a komáromi ásatásokra kilátogatók +fotók

Ismét régészeti nyílt napot szerveztek Komáromban. Pár éve a brigetioi katonai tábor fürdőjének feltárásán munkálkodnak, amelynek eredményeit szerda délután a nagyközönség is megtekinthette.

Körtvélyfáy Dina

Dr. Bartus Dávid a római kori fürdőről is beszélt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója felhívta a figyelmet arra, az elmúlt harminc év leletanyaga immár méltó körülmények között, a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban tekinthető meg, interaktív, látogatóbarát formában. Hozzátette, az ásatások még 1992-ben kezdődtek meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a komáromi múzeum együttműködésében. 

A résztvevők látványásatást is megfigyelhettek, megtudhatták, milyen sokoldalú munkát végeznek a régészek és régész hallgatók, akiknek bontómunka, dokumentálás, leletcsomagolás is a feladatuk része. Önkéntesek is segítették a folyamatot, többen detektorokkal segítették a kisebb fém leletanyagok előkerítését. A legújabb és legszebb leleteket is meg lehetett nézni a helyszínen, de ezek egy részét korábban már a múzeumban is kiállították, a recepción kialakított tárolóban. 

Dr. Bartus Dávid ásatásvezető régész, az ELTE dékánja arról beszélt, Brigetio az egyik legfontosabb római kori lelőhely hazánkban, és az egyetlen olyan, ahol több mint harminc éve tervszerű, tudományos ásatások vannak, a város és sok más szervezet támogatásának köszönhetően. 

Felidézte, Brigetio három nagy részből állt: a polgárvárosból, a katonavárosból és a legiotáborból. Ez utóbbi helyszín több mint húszhektáros terület, itt zajlanak a jelenlegi ásatások. Az egész táborból háromezer négyzetmétert tártak eddig fel. A római korban mintegy hatezer katona állomásozott itt. 
Az utóbbi években egy katonai fürdő feltárásán munkálkodnak, hatszáz négyzetmétert tártak fel ezen a nyáron is. Négy helyen nyitottak szelvényeket, egyebek mellett azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy mikor építhették a fürdőt, milyen építési technikákat használtak. 

A fürdőt a tábor építésével egy időben kezdhették el. Nem csupán fürdésre használták, közösségi térként is funkcionált. Írásos források vannak arról, hogy egy normál római fürdőben mondhatni wellnesstevékenységet lehetett folytatni, a rómaiak itt gyűltek össze, ettek, ittak, a mai szaunának megfelelő izzasztókamrát is használtak. A fürdőzést megelőzően jellemzően valamilyen testgyakorlatot is végeztek. 

A végső cél az, hogy régészeti parkot hozhassanak létre, amely turisztikai szempontból is jól illene Komáromhoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában