Látogatóközpont

2023.04.27. 18:58

Modern környezetben kaptak helyet a komáromi római kori emlékek- FOTÓK

Hivatalosan is átadták csütörtökön a Brigetio Öröksége Látogatóközpontot, amely egyebek mellett modern környezetben enged betekintést az ókori rómaiak mindennapjaiba. Az eseményen L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is részt vett.

Körtvélyfáy Dina

A csütörtökön átadott látogatóközpontban pénteken 9 órától várják az érdeklődőket

Forrás: Beküldött

Fotó: Viszló Balázs

L. Simon László arról beszélt, a római kor értékelése és értelmezése része az identitásunknak, a komáromiak identitásába beépült Brigetio, viszonyítási pont, fontosnak tartották azt is, hogy a múzeumban állandó kiállítást hozzanak létre, amely Brigetio kincseit mutatja be. Rámutatott, fontos, hogy ne csak a magyarság történelmével foglalkozzunk, hanem honfoglalás előtti kárpát-medencei történelemmel is.

A résztvevőket dr. Molnár Attila polgármester, Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is köszöntötte. Utóbbi elmondta, képviselői munkája során különösen fontos számára az értékőrzés, az ehhez kapcsolódó projekteket pedig mindig különösen kiemelten igyekszik kezelni.

Számadó Emese múzeumigazgató örömét fejezte ki azért, hogy a Komáromi Klapka György Múzeum új otthonra találhatott, és modern körülmények között tudják bemutatni kiállításaikat a nagyközönség számára.

Összeér a múlt és jelen a látogatóközpontban
A Brigetio Öröksége Látogatóközpontnak kialakított épületet 1907-ben épült, a Komáromi Magyar Királyi Állami Méntelep Osztály működött ott. 1962-től a Komáromi Állami Gazdaság, a későbbi Komáromi Mezőgazdasági Kombinát központi helyszíne volt. Az üresen álló épületet 2011-ben az önkormányzat megvásárolta és 2016-ban megkezdte átalakítását. A felújítási terveket a komáromi Bricoll Mérnöki Kft. készítette, az épület felújítását a szintén komáromi WF Építőipari Kft. végezte. A Brigetio Öröksége Látogatóközpont névre keresztelt épületbe a Komáromi Klapka György Múzeum irodái és egyes kiállításai költöztek. A projekt során olyan épületet és bemutatóteret alakítottak ki, amely összekapcsolja Komárom római kori múltját a jelen elvárásaival.

Az esemény végén dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora ismertette, milyen leletek kaptak helyet a Komáromi Klapka György Múzeum római kori állandó kiállításán.

Az épületben a hajdanvolt római város, Brigetio szerkezetét és az egyes épületek alaprajzát a 3D rekonstrukciók, az épületbelsőket pedig a kiállításban felépített pékség-, szoba-, pince- és szentélyrekonstrukciók, valamint a részben járható üveglap alatt bemutatott fal-és mennyezetfestmények alapján tudják elképzelni a látogatók.

Brigetio, a pannonia limes magyarországi szakaszának Aquincum melletti legfontosabb városa volt. Fontosságát, nemzetközi jelentőségét az 1992 óta tartó régészeti feltárások eredményei, a látványos építészeti emlékek (római fürdő a Duna-parton 2014-ben és a legiotábor területén 2021-22-ben), a világhírű leletek (a szőnyi Vásártéren feltárt híres brigetiói falfestmények), Philippus Arabs törvénytáblájának megtalálása 2014-2015-ben) is alátámasztják.

A tárlat információit az egyes termekben elhelyezett monitorokon és képernyőkön megjelenő fotók, rekonstrukciók, szövegek, filmek, játékok, egy QR-kódos többplatformú, négy nyelvű (magyar, angol, német, szlovák) multimédia vezető és egy virtuális városi séta egészíti ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában