Iskolai étkeztetés

2023.08.29. 11:30

Iskolai menzadíjak: inkább háromszori étkezésre fizetnek elő a szülők

Az ország több pontján, köztük Bajnán is ugyanazokon az árakon ebédelhetnek a gyermekek a szeptemberben kezdődő új tanévben, mint az előző nevelési év során. Ezzel a döntéssel plusz anyagi tehertől mentesítik az iskolakezdésre készülő családokat.

Walczer Patrik

Az ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok drágulása, illetve a megemelkedett rezsiköltségek miatt több szempontból is nehezebb helyzetben vannak a közétkeztetést végző cégek, illetve önkormányzati működésű konyhák. Bizonyos időközönként eljön az a pont, amikor muszáj emelni a személyes gondoskodás keretében nyújtott étkezési térítési díjakat, ráadásul a törvényi előírások miatt az önkormányzatoknak évente egyszer felül kell vizsgálniuk a díjak mértékét.

Tény, hogy a családoknak nagy segítséget jelent ez a szolgáltatás, hiszen ahol nincsenek, vagy kevésbé tudnak segíteni a nagyszülők, esetleg a szülők úgy dolgoznak, hogy napközben nem tudnak gondoskodni a főzésről, úgy a fiatalok számára az iskola és óvoda révén biztosíthatják a háromszori étkezést.

Eszik a gyereke az iskolai menzán?

A szülők kétféle opció közül választhatnak. Gyermekeik számára kérhetnek csak ebédet, vagy megrendelhetik a háromszori étkezést, ami tízóraiból, ebédből és uzsonnából áll. A tapasztalatok szerint a többség az utóbbi lehetőség mellett dönt.

Elődné Lukács Erzsébet, Bajna jegyzője megkeresésünkre elmondta, hogy az előző tanévben 185 gyermek – 120 általános iskolás és 65 óvodás – vette igénybe a menzát. Az óvodáskorú gyermekek számára áfa nélkül a tízórai 95 forintba, az ebéd 240 forintba, az uzsonna pedig 65 forintba kerül. Iskolások esetében valamelyest drágább a térítési díj, áfa nélkül a tízóraiért 110 forintot, az ebédért 285 forintot, az uzsonnáért pedig 70 forintot kell fizetni.

Az egészséges fejlődést szolgálja az étrend
Számos tévhit él az emberek fejében az iskolai közétkeztetéssel kapcsolatban. Az egeszsegvonal.gov.hu oldalon olvasható, hogy rendelet szabályozza, továbbá táplálkozási szakértők alakítottak ki nemzetközi tapasztalatokat és ajánlásokat is tettek, figyelembe véve, hogy milyen, a gyermekek egészséges fejlődését szolgáló ételek alkothatják az étrendet. Ezért nemcsak azt nézik, hogy jóllaknak-e a gyermek, hanem azt is, hogy mit fogyasztanak el. Hangsúlyozzák, hogy a táplálkozási szokások alapjait gyermekkorban „rakhatjuk le”, ezért fontos, hogy az iskolában és otthon is az egészséges táplálkozásra neveljük a fiatalokat. A rossz szokásokon felnőttként ugyanis nem, vagy csak nehezen lehet változtatni.

Pallagi Tibor, Bajna polgármestere elmondta azt is, hogy az éves költségvetésből mindig átcsoportosítanak jelentős összegeket az óvoda és a konyha működésére. Fontosnak tartják ugyanis, hogy a közétkeztetés révén megkönnyítsék a családok mindennapjait.

A település vezetője azt is megjegyezte, hogy a tankerületi átszervezésekkor 200-ról 240 főre felemelték a Simor János Általános Iskolában a tanulói létszámot, ami miatt gyakorlatilag már a fizikai határokat fogják feszegetni a Bajnai Napközi Otthonos Óvodában működő, önkormányzati fenntartású konyhában. Véleménye szerint a fiatalok ellátása és a kért ételmennyiség elkészítése a jövőben gondot okozhat.

A Kisbéri Városigazgatóság is hasznos információkat közölt a helyi iskolai étkeztetésekkel kapcsolatosan. Mint arról tájékoztatták az érintetteket, hogy a 2023/2024. évi tanévben az étkeztetést, legyen ez menza vagy napközi, a Petőfi Sándor Általános Iskola (Kisbér, Vásártér 1.) aulájában augusztus 21-én, hétfőn, illetve augusztus 22-én, kedden 8 órától 15 óráig lehet igényelni.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kemma.hu kollégája az első óvodai héten visszaült a csoportszobába, hogy megízlelje, miket esznek a gyerkőcök az ovis menzán. A tízórait, az ebédet és az uzsonnát sem hagyta ki!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában