hétfő

2017.09.04. 17:32

Tudni akarja, mit eszik a gyerek az oviban? Mi a héten megkóstoljuk!

Az első óvodai héten mi is visszaülünk a csoportszobába, hogy megízleljük, miket esznek a gyerkőcök az ovis menzán. A tízórait, az ebédet és az uzsonnát sem hagyjuk ki!

Szénási Szimonetta

Forrás: shutterstock

Szeptember 4-8. között egy fővel gyarapodik a naszályi Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde középső csoportja: a kislányom mellett én is helyet kérek az asztalnál, és egy héten keresztül együtt tízóraizom, ebédelek és uzsonnázom az apróságokkal. Az olvasók pedig a képeken és a leírásokon keresztül bepillantást nyerhetnek a helyi óvodai étkeztetésbe.

Szeptember 04., hétfő

Tízórai

A csokis tejbevalóval nem lehet mellélőni
Fotós: Sz. Sz.

A tízórai a gyerekek jolly jokere, csokis gabonapehely volt. Időtlen idők óta nem ettem a gyári, tejjel nyakon öntött verziót. Néha-néha a lánykám belém diktál egy-két szemet az övéből, de felnőttként már nem ülök neki csokigolyózni (biztos forrásból tudom, hogy az apukák bezzeg előszeretettel eszik, akár suttyomban is). Ovis szemmel viszont olyan lehet, mint felnőttnek az ágyba hozott kávé: így csak jól indulhat a nap.

Ebéd

Ennyi husival minden leves csak finom lehet
Fotós: Sz. Sz.

A leves kolbászos vágottborsóleves volt. Ahogy a gyerekek meglátták, mit mer a dadus néni, hangos morajlás futott végig mind az öt asztalon:

„Ez az, virslis leves!”– zengték kórusban a gyerekek. Ugyan nem virsli volt, hanem főzőkolbász, de a repetáért magasba lendülő kezek számából ítélve ez nem vett el semmit a leves értékéből. Ami valóban nagyon finom volt: pont kellően meleg, kellőképpen sós – a híresztelésekkel ellentétben egyik fogás sem volt sótlan vagy íztelen! –, a zöldség puha, de nem pempős, és rengeteg kolbászkarika volt benne, így az utolsó kanállal szinte már jól is laktam.

Sajtos-tejfölös makaróni, egy falat magyaros Olaszország
Fotós: Sz. Sz.

A főétel, azaz a második sajtos metélt volt, azaz sajtos-tejfölös tészta. Itt sem panaszkodtak a gyerekek: mire a dadus és a két óvónő körbeért az első körrel, márt fent is voltak a repetát kérő kezek. A sok maszatos, tésztagilisztát szipákoló arcot elnézve pedig remek választás volt ez a közkedvelt fogás. Ízre igazi nosztalgia, a tészta pont jó, a sajt sajt ízű, a tejföl krémes, egyik sem a növényi változat. Csillagos ötös – vagy ami az oviban a legmagasabb kitüntetés – jár az eldarabolt tésztáért: végre úgy tudtam enni a spagettit, hogy nem kentem össze még a homlokomat is.

Uzsonna

Ó, az a mennyei párizsis kenyér!
Fotós: Sz. Sz.

Amikor megláttam, mi lesz uzsonnára, nemcsak a nyálelválasztásom indult be, de megannyi emlék is megrohant. A párizsis kenyér megunhatatlan klasszikus: volt, van és szerintem marad is a közétkeztetés menüsorában. Viszont nagy örömmel láttam, hogy teljes kiőrlésű kenyérre került a felvágott, és már az uborka sem csak dísznek van, hanem valóban egy rendes adagnyi jut minden gyerkőc szendvicsére. Az alma pedig egészséges zárása volt a finom napi menünek.


A keddi menüt se hagyja ki!

Megjegyzés: A naszályi óvodában helyben főznek, nem központi konyháról érkezik az étel.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!