Legrangosabb elismerés

2023.08.20. 18:14

Böjte Csaba szétosztaná Esztergomban kapott becsületrendjét

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes augusztus 20-án vehette át a Magyar Becsületrendet Esztergomban.

Kemma.hu

A ferences szerzetes köszönetet mondott a kollégáinak is, akik az elmúlt 30 évben akár hetekig, hónapokig önkéntesként, akár évekig, évtizedekig munkatársakként dolgoztak az alapítvány otthonaiban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

− A legkisebb sodródó élet és érték a magyar népnek, ezt jelezi a kitüntetésem is − mondta azaz MTI-nek az államalapítás ünnepén Magyar Becsületrenddel kitüntetett Böjte Csaba. A ferences szerzetes Novák Katalin köztársasági elnöktől vehette át a díjat Esztergomban. Böjte Csaba az elismerést az erdélyi nehéz sorsú gyerekek felkarolásáért, humanitárius tevékenységéért, a gondviselés megélését segítő, nagy hatású tanításaiért és a magyar nemzet lelki megerősödését szolgáló életútja elismeréseként vehette át.    

Böjte Csaba kiemelte: a kapott elismerés azt mondja neki, hogy a legelesettebb gyerekek is értékesek a magyar nemzet számára, hiszen a magyar állam azt értékeli, hogy ő ezekhez a gyerekekhez hajolt le. Hozzátette: a díj nemcsak őt, hanem mindannyiunkat bátorít, hogy „merjünk bekopogtatni a falu végi otthonokba és megszólítani az ott élő gyerekeket, merjünk életközösséget vállalni velük”, bízva abban, hogy hasznos tagjaivá válnak a társadalomnak. A ferences szerzetes úgy fogalmazott: 

teremtő tekintettel kell egymásra nézzünk. 

− A gyerek ugyanis a felnőtt szemének tükrében látja magát. Ha a szemembe néz és azt látja, hiszem, hogy meg tudja csinálni, akkor elindul, nekiáll, és valóban képes lesz rá. A kis sikerélményekből építkezik aztán, és egyre nagyobb és nagyobb dolgokat vállal majd. Így fejlődünk mindannyian. Ezért ezzel a bizalommal kell egymást, a nemzetünket és a jövőt is szemléljük. Hiszen Isten nem azt mondta, hogy készüljünk a világ végére, hanem hogy imádkozzunk, hogy jöjjön el az ő országa − tette hozzá.

A terveiről szólva Böjte Csaba elmondta, „nagyapai üzemmódra szeretne váltani”. Ő és munkatársai közel hatezer gyereket neveltek fel, közel „ezer unoka is van már", és nem nagyon akarnak új gyereket befogadni, inkább a kirepülteket szeretnék utógondozni.
− Abban szeretném segíteni az alapítvány otthonaiban felnőtt gyerekeket, hogy családot alapítsanak, akiknek pedig már van, azok ne sodródjanak el a feleségük, férjük mellől és szépen tudják nevelni a gyerekeiket − mondta, hozzátéve, hogy hálás az általa gondozott gyerekeknek, hogy hagyták magukat tanítani, hogy meghallgatták a jót, a szépet.

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyar Szent István Renddel tüntette ki Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-án Esztergomban Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívót, Dr. Karikó Katalin biokémikust, kutatóbiológust, továbbá Magyar Becsületrendet adományozott Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója részére.

A ferences szerzetes köszönetet mondott a kollégáinak is, akik az elmúlt 30 évben akár hetekig, hónapokig önkéntesként, akár évekig, évtizedekig munkatársakként dolgoztak az alapítvány otthonaiban. Szeretné, jegyezte meg, ha le lehetne „nyírogatni” a díj szélét, és mindegyiküknek adni belőle egy darabot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában