Legrangosabb elismerés

2023.08.20. 17:12

Böjte Csaba, Dr. Karikó Katalin és Szilágyi Áron magyarságát, emberségét méltatta a köztársasági elnök Esztergomban

Magyar Szent István Renddel tüntette ki Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-án Esztergomban Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívót, Dr. Karikó Katalin biokémikust, kutatóbiológust, továbbá Magyar Becsületrendet adományozott Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója részére.

Kemma.hu

Novák Katalin kiemelte, hogy a kitüntettek számára fontos a magyarságuk, emberség jellemzi őket, továbbá mindhárman a közösségért dolgoznak, és munkájukat szolgálatnak tekintik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Vasárnap délután államalapító Szent István királyunk ünnepe alkalmából az esztergomi várban adták át a legmagasabb állami kitüntetéseket. A rendezvény moderátora Pusztaszeri Kornél színész volt, aki köszöntötte többek között Áder János korábbi köztársasági elnököt, Varga Zs. Andrást, a Kúria elnökét is. Jelen volt többek között Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Erős Gábor és Sztojka Attila országgyűlési képviselők, Dr. Kancz Csaba vármegyei főispán, illetve Hernádi Ádám polgármester is.

A meghívott vendégek állva fogadták a történelmi zászlókat és Novák Katalint, majd Horányi László Jászai Mari-díjas színművésznek, illetve az MH Budapest Helyőrségi Zenekarának vezetésével elénekelték a Himnuszt.

A köztársasági elnök beszédében kitért augusztus 20-a sajátos rendjére, ritmusára, melyben a programok megszólítják a ma emberét, és közben tisztelik történelmi hagyományainkat is. Kijelentette, hogy egy nemzetnek szüksége van olyan példaképekre, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk, akikre úgy nézhetünk fel, hogy közben bennük magunkra ismerünk.

Novák Katalin mindhárom díjazottal kapcsolatban elmondott személyes történeteket, egyúttal bemutatta, hogy a kitüntettek számára fontos a magyarságuk, emberség jellemzi őket, továbbá mindhárman a közösségért dolgoznak, és munkájukat szolgálatnak tekintik.

A méltatáskor elhangzott, hogy Dr. Karikó Katalin Magyarország és a magyar tudomány jó hírnevét világszerte erősítő, a legkiválóbb magyar szellemi hagyományokat folytató, nemzetközileg is nagyra értékelt tudományos pályája, különösen a világ első géntechnológiával módosított vakcinájának kifejlesztését, felfedezései révén megalapozó, több évtizeden át kitartóan végzett, a gyógyítás új dimenzióit megnyitó kutatómunkája elismeréseként érdemelte ki a kitüntetést.

Szilágyi Áron Magyarország és a magyar sport jó hírnevét világszerte erősítő, a legnemesebb magyar sporthagyományokat követő, ifjú korától egyéni- és csapat szinten is kivételes nemzetközi sikereket hozó sportolói pályafutása, valamint a fiatal tehetségek támogatása iránt elkötelezett, a kiemelkedő fizikai és mentális teljesítmény mellett sportszerűségből és emberi tartásból is mintául szolgáló életpéldája elismeréseként vehette át a díjat.

Böjte Csaba az erdélyi nehéz sorsú gyermekek felkarolása érdekében példamutató eltökéltséggel végzett, a cselekvő szeretet erejét hirdető humanitárius tevékenysége, emberközeli és az isteni gondviselés megélését segítő, kivételesen nagy hatású tanításai, a magyar nemzet lelki megerősödését legkisebb testvéri odaadással szolgáló életútja elismeréseként Magyar Becsületrend kitüntetésben részesült.

A díjátadó Sárközy Lajos Junior príma-díjas és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zenekarának előadásával zárult.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a köztársasági elnök mellett Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét is üdvözölte név szerint Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere.

Az esztergomi augusztus 20-ai központi rendezvényen a vezetők beszédei mellett az egyházak kenyéráldásával, és a Novák Katalin kenyérszegésével vált teljessé az ünnep, amelyet maga a köztársasági elnök sütött meg Szentendrén. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában