Államalapítás

2023.08.20. 16:18

Novák Katalin Esztergomban: „Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált”

A köztársasági elnök mellett Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét is üdvözölte név szerint Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere. Az esztergomi augusztus 20-ai központi rendezvényen a vezetők beszédei mellett az egyházak kenyéráldásával, és a Novák Katalin kenyérszegésével vált teljessé az ünnep.

Kemma.hu

Nem akármilyen új kenyér került az idén az augusztus 20-i ünnepi asztalra. A köztársasági elnök Szentendrén sütötte meg a megszentelendő és megáldandó kenyeret

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán, Walczer Patrik

Több ezres közönség fogadta augusztus 20-án az Erzsébet parkban Novák Katalin köztársasági elnököt és az előtte felszólaló Hernádi Ádám és Cser-Palkovics András polgármestereket. Az országos ünnepek egyik fő helyszíne ezúttal Esztergom volt, ahol a beszédek mellett zenés produkciók, testvérvárosi szerződés nyilvános aláírása, kenyéráldás és kenyérszegés tette emlékezetessé a Szent István Napokat. 

Novák Katalin köztársasági elnök ünnepi beszédében elmondta: „Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált. Azzal, hogy megalapította a keresztény Magyarországot, azzal, hogy tudatos döntéssel a nyugati világ részévé tette hazánkat, nem pusztán kijelölte az utat, amelyen járnunk kell, de elvitathatatlan helyet kapott az életünkben is.” Az új kenyeret – melyet ezúttal Novák Katalin sütött előző nap – az egyházak áldása után a köztársasági elnök szeget meg.

Hernádi Ádám polgármester beszédében rámutatott: „Nagy gyávaság, ha valaki egy rábízott közösséget úgy vezet, hogy csak a túlélésre játszik. Mi nem lehetünk gyávák. Mi tartozunk őseinknek és az utánunk következőknek és magunknak is azzal, hogy Esztergomot újra felemeljük.”

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében kifejtette, hogy számára megtiszteltetés, hogy augusztus 20-án, Szent István napján Esztergomban oszthatja meg gondolatait a közönséggel. A két városvezető ezután a nagyszínpadon aláírta a testvérvárosi kapcsolatról szóló szerződést. Ezt követően az Erzsébet parkban egészen késő estig tartanak a programok: színházi előadások, filmvetítések, koncertek, gasztroudvar várják a közönséget.

Mint azt korábban megírtuk, nem akármilyen új kenyér került az idén az augusztus 20-i ünnepi asztalra. A köztársasági elnök Szentendrén sütötte meg a megszentelendő és megáldandó kenyeret.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában